Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Centrom za kontrolu komaraca do smanjenja broja u idućih nekoliko godina

Županija osigurala milijun eura za potpore u poljoprivredi

storyeditor/2024-03-08/28skupstina24.jpg
1/3
Foto: OBŽ RASPRAVLJALO SE i o prijedlogu sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca između Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci
Poseban je interes ove godine za potpore podizanje plastenika i staklenika za uzgoj povrća i voća, a na popisu 16 potpora našle su se i neke kojih do sada nije bilo

Osječko-baranjska županija redovito dodjeljuje poljoprivrednicima, a s obzirom na sve veće izazove s kojima se suočavaju u svom radu, nužno je i stalno prilagođavanje mjera potpora. Ove godine stoga povećavamo i vrijednost potpora i njihov broj, s 13 na 16, među kojima je i više novih – kazao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić na nedavnoj 28. sjednici aktualnog saziva Skupštine Osječko-baranjske županije.

Pomoć pčelarima

– Osobito zagovaramo uključivanje mladih u poljoprivredu, po čemu Osječko-baranjska županija prednjači s 19,7 posto mladih u ukupnom broju poljoprivrednika, u odnosu na nacionalni prosjek od 14,4 posto – dodao je Lukić.

Na sjednici su donesene odluke o programu i potporama za unaprjeđenje lovstva te u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Naglašeno je kako je Županija ove godine donijela tri nove potpore u lovstvu, sada ih ima osam, a ukupna im je vrijednost 67.000 eura.

– Uz navedene potpore za ruralni razvoj, u poljoprivredi imamo potpora ukupne vrijednosti 843.300 eura, što zajedno sa sredstvima koje Županija izdvaja za poslove geodetsko-katastarske izmjere daje iznos više od milijun eura koliko Županija izdvaja ove godine u ovom sektoru. Ove godine poseban interes bilježimo za potpore podizanje plastenika i staklenika za uzgoj povrća i voća, zatim za podizanje/rekonstrukciju intenzivnih nasada jabuka, rekonstrukciju ekstenzivnih nasada u voćarstvu, ali i potpore za rekategorizaciju kojima pomažemo svinjogojcima, a osobit novitet je potpora za očuvanje pčelinjeg fonda – naveo je Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ-a.

Za komarce 200.000 eura

Raspravljalo se i o prijedlogu sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca između Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci.

RASPRAVLJALO SE i o prijedlogu sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca između Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci
Foto: OBŽ RASPRAVLJALO SE i o prijedlogu sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca između Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i općina Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci

– Županija nema zakonsku obvezu rješavanja problema komaraca. To je obveza općina i gradova, međutim, ovdje živimo i stalo nam je do dobrobiti svih naših stanovnika. I ove smo godine u proračunu izdvojili 200.000 eura, što nije dostatno ni zajedno sa sredstvima jedinica lokalne samouprave. Zato smo krenuli u projekt stvaranja Centra za kontrolu komaraca, a koji bi u idućih nekoliko godina trebao dovesti do smanjenja broja komaraca na našem području – poručio je Lukić.

Ravnatelj JU Županijska razvojna agencija OBŽ Denis Ćosić istaknuo je kako je projekt Centra za kontrolu komaraca jedan od 40 projekta koje je Županija odredila u svom Planu razvoja do 2027.

– Prema projektu, kod nas je predviđena izgradnja zgrade Centra za kontrolu komaraca kojim bi u početku upravljao Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ-a. Nastavilo bi se praćenje i kontrola komaraca, a tu je i dijagnostički laboratorij. U konačnici, naš Zavod bi trebao proizvoditi sterilne mužjake da bi se provodila najsuvremenija metoda kontrole komaraca, koju sada primjenjuje samo nekoliko zemalja u svijetu – rekao je Ćosić te dodao da predviđena sredstva za projekt iznose 5 milijuna eura.

storyeditor/2024-03-07/WhatsApp_Slika_2024-03-07_u_15_38_20_a04c8509.jpg U uređenje zdravstvene stanice Lovreć uloženo je 200.000 € U Lovreću obnovljena ambulanta, a grade se igralište, vrtić i cesta Uskoro će Hrvatske ceste potpisati ugovor za dionicu od Bjelovara prema Bulincu Brza cesta Uskoro gradnja dionice od Bjelovara do Bulinca storyeditor/2024-03-08/bj_b_fo.jpg U samo dva tjedna osnovati novu djelatnost i proveli javnu nabavu Novi ljudi u bjelovarskom Komunalcu: Parkovi će postati zelene oaze