Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
U Splitsko-dalmatinskoj županiji svjesni su velike vrijednosti poljoprivrede i proizvodnje sirovina i hrane

Županija u prvom paketu mjera za poljoprivrednike daje 3 milijuna kuna

1/4
Foto: SDŽ
Mjere koje provodi Županija ne preklapaju se s mjerama nadležnog ministarstva ili Europske unije

Župan Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić predstavili su prvi ovogodišnji paket mjera potpore poljoprivredi, vrijedan 3 milijuna kuna. Javni poziv za prvi paket objavljen je na službenim stranicama Splitsko-dalmatinske županije.

Krizna vremena

– Svjedoci smo da je u kriznim vremenima proizvodnja hrane, odnosno poljoprivreda, iznimno važan segment življenja svake države, područja, županije i lokalne zajednice. Slažem se da je u ova vremena hrana gotovo važnija od nafte. Zbog toga smo pokrenuli širok i obiman program potpore poljoprivredi, koji se odnosi na tri paketa mjera, a sad smo predstavili prvi paket – rekao je župan Blaženko Boban.

Pozivi su raspisani za potporu razvoju konkurentne poljoprivredne proizvodnje, sufinanciranje nabave sadnog materijala, uređenje postojećih zapuštenih poljskih puteva, potporu radu poljoprivrednih udruga, potporu gradnji jednostavnih akumulacija, primjenu stajskog gnojiva i provedbu nitratne direktive te okrupnjavanje poljoprivrednog posjeda i uređenje zemljišta.

– Današnji je paket vrijedan oko 3 milijuna kuna, a koliko ćemo dodijeliti, ovisi o broju prijava. Primjerice, do sada smo s 4 milijuna kuna sufinancirali sadnice. Sadnice sufinanciramo u trećini vrijednosti, drugu trećinu pokriva lokalna zajednica, a samo trećinu korisnik. Očekujemo i interes loklanih samouprava za poljske putove. Za sada smo sufinancirali 720 kilometara poljskih putova. Mnogi se od tih putova  danas koriste kao biciklističke i pješačke staze te u funkciji turizma – rekao je Boban i izrazio nadu da će raspisani natječaji pobuditi interes građana i pravnih osoba.

Kontinuiran rast proizvođača

Pročelnik Katavić je istaknuo da se ove mjere koje provodi Županija ne preklapaju s mjerama nadležnog ministarstva ili Europske unije.

– Sve naše mjere su i priprema poljoprivrednih proizvođača i poljoprivrednika za prijavu na fondove Europske unije. Sve su naše mjere dobrodošle, a obiteljska poljoprivredna gospodarstva pripremili smo za njih. Imamo kontinuirani rast proizvođača i nadam se da će oni dostići razine koje su daleko veće nego sada – izjavio je pročelnik Anđelko Katavić.

Do kraja godine objavit će se pozivi za još dva paketa mjera pa je ukupan ovogodišnji iznos koji će Splitsko-dalmatinska županija izdvojiti unutar ovih mjera za poljoprivrednike oko 7 milijuna kuna. Javni pozivi i dokumentacija za prijavu nalaze se na poveznici https://www.dalmacija.hr/natjecaji/kategorija/upravni-odjel-za-gospodarstvo-eu-fondove-i-poljoprivredu.