Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
VPŽ među najboljim javnim institucijama

Županiji nagrada za kreiranje dobre poduzetničke klime

Igor Andrović
Foto: Kristijan Toplak
Ova nagrada predstavlja priznanje Virovitičko-podravskoj županiji za sve što je učinila na razvoju poduzetništva, poručio je župan Igor Andrović

Virovitičko-podravska županija dobitnica je nagrade najboljim javnim institucijama s izvršnim ovlaštenjima za najbolje lokalne zajednice za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi – Globallocal.

GRAĐEVINSKA DOZVOLA Kapinci i Vaška dobit će plin

Kandidati iz 10 zemalja

Nagradu dodjeljuje neovisni Međunarodni komitet za dodjelu nagrada i priznanja Globallocal, a predloženo je 147 kandidata iz 10 zemalja, a to su BiH, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Italija, Kosovo, Mađarska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija. O dobitniku je odlučivao neovisni Međunarodni odbor, sastavljen je od 16 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije, sociologiju, poduzetništvo, pravo, arhitekturu, ekologiju, lokalni i regionalni razvoj te druge znanosti i discipline, iz 9 zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Virovitičko-podravska županija je nagradu dobila na osnovu svojih najznačajnijih gospodarsko-poduzetničkih projekata: VIDRA, Poduzetnički inkubator VPŽ, Panonski drvni centar kompetencija, Tehnološko-inovacijski centar, Centar za razvoj mljekarstva, sustavi za navodnjavanje, Veleučilište u Virovitici, Dvorac Janković u Suhopolju, Kurija Janković u Kapela Dvoru, Dravska priča u Noskovcima..., ali i "konstantnog stvaranja pozitivne poduzetničke klime za razvoj gospodarstva".

– No, uz te velike projekte, na stotine je onih malih kojima je Virovitičko-podravska županija, uz svoje potporne institucije, ponajprije VIDRA-u i Poduzetnički inkubator VPŽ, pomagala u projektnim prijavama. Tiče se to ruralnog razvoja naselja diljem županije, ali i projekata vezenih za ruralni razvoj mikro, malih i srednjih poduzetnika, OPG-ova, čime su im omogućeni bolji uvjeti poslovanja, a time bolja i sigurnija budućnost i poduzetnička perspektiva – započinje župan Igor Andrović.

SIMPLY THE BEST Prestižna nagrada posjetiteljskom centru Dravska priča

U toj cjelini lijepa je priča, istaknuto je, Poduzetnički inkubator VPŽ.

– U našim poduzetničkim inkubatorima imamo 31 fizičkog stanara u Virovitici, Orahovici, Pitomači i Slatini. Uz njih je i 10 virtualnih stanara koji koriste usluge poduzetničkog inkubatora, odnosno naše mreže. S nama su i četiri poduzetničke potporne institucije, smještene u inkubatorima. Oni su našim poduzetnicima na dnevnoj bazi na raspolaganju i pružaju im maksimalnu podršku – naglasio je zamjenik direktorice Poduzetničkog inkubatora VPŽ Josip Hetrih.

Vjetar u leđa

Podsjetimo, 2013. je otvoren poduzetnički inkubator u Virovitici, a u posljednjih godinu i pol, europskim te sredstvima Županije, inkubatori su niknuli u Slatini, Orahovici i Pitomači.

– Virovitičko-podravska županija konstantno ulaže u stvaranje bolje poduzetničke klime kroz niz svojih projekata. Prvi poduzetnički inkubator koji smo napravili je onaj u Virovitici, otvoren 2013., i on je već nakon šest mjeseci bio potpuno popunjen. I tada i danas, Županija poduzetnicima, posebno početnicima, nudi vjetar u leđa, potpuno im financirajući smještaj u poduzetničkim inkubatorima, čime im omogućuje bolji i kvalitetniji rad – istaknuo je župan Andrović.