Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Nagrada Međunarodnog odbora za poticanje poduzetništva

Županiji titula ‘Stvaratelja za stoljeća’

Zagrebačka županija
Foto: Zagrebačka županija
Odbor je posebno istaknuo niz realiziranih i planiranih investicija te učinkovitu javnu upravu koja stoji na raspolaganju poduzetnicima

Da je Zagrebačka županija za poduzetništvo jedna od najprijateljskijih regija Hrvatskoj, ali i šire, odsad u njenom “životopisu” može i službeno stajati. Nagradu “Stvaratelji za stoljeća” za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi dao joj je neovisni trinaesteročlani odbor.

Uručenje nagrade u ožujku

Županija je nagradu osvojila u konkurenciji 194 predložena kandidata iz sedam zemalja (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Italija, Makedonija, Njemačka i Srbija), a odbor je posebno istaknuo niz realiziranih i planiranih investicija u županiji te učinkovitu javnu upravu koja uvijek stoji na raspolaganju investitorima i gospodarstvenicima prilikom realizacije njihovih poduzetničkih ideja i projekata.

Međunarodni odbor inače čini 13 istaknutih stručnjaka za ekonomiju, marketing, menadžment, financije i poduzetništvo, na čelu mu je Siniša Žarić, a dodjeljuje nagrade u šest kategorija: za životno djelo u poduzetništvu, doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, razvoj ideja, inovacija i investicije, posebnu poduzetničku inicijativu, doprinos promociji poduzetništva te nagradu “Mladi stvaratelji za stoljeća”.

Poduzetničke zone

Nagrada za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi bit će Zagrebačkoj županiji uručena 3. ožujka u Dubrovniku u sklopu regionalnog summita poduzetnika “300 najboljih”, a tamo će je preuzeti župan Stjepan Kožić.

– Da se dobar glas daleko čuje, potvrđuje i ovo regionalno priznanje na koje smo iznimno ponosni. Zagrebačka županija na čitav niz načina pomaže svoje gospodarstvo, naročito bespovratnim potporama za koje iz godine u godinu postoji sve veći interes među poduzetnicima – komentirao je nagradu župan Kožić.

Smatra da je ova prestižna nagrada rezultat zajedničkih napora Županije te županijskih gradova i općina koji se maksimalno trude da osiguraju adekvatne uvjete za razvoj poduzetništva na svom području.

– Prvenstveno mislim na 20 aktivnih poduzetničkih zona u čiju je infrastrukturu u posljednjih 10 godina Zagrebačka županija uložila gotovo 35 milijuna kuna. Rezultati takve politike otvorenosti i naklonjenosti prema poduzetnicima vidljivi su i indeksu razvijenosti prema kojem je Zagrebačka županija prešla u najrazvijeniju, četvrtu skupinu. Zahvaljujući sjajnom poslovanju županijskih poduzetnika, broj nezaposlenih osoba trenutačno je najmanji od osnutka županije, a Zagrebačka županija bilježi i najveći rast zaposlenosti od svih županija u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2011. do 2016. godine, i to 10,3 posto – zaključuje župan Kožić.