Turistička zajednica Osječko-baranjske županije priključila se ove godine nacionalnom projektu "Okusi hrvatske tradicije" te odmah postali županija s najvećim brojem objekata u projektu, s čime je potvrđena važnost i kvaliteta slavonske i baranjske kuhinje na nacionalnoj razini.
– Osječko-baranjska županija posljednjih godina bilježi znatan porast turističkih dolazaka i noćenja. Iz godine u godinu razvijamo nove sadržaje, a upravo i ovaj događaj pokazatelj je toga kako postajemo sve prepoznatljiviji na karti Hrvatske, ali i šire – rekla je županica Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak.
Restorani uključeni u projekt bit će označeni prepoznatljivom pločom s logotipom i oznakom "Okusi tradicije Slavonije i Baranje", a njihova obveza je sudjelovanje u manifestaciji "Dani okusa hrvatske tradicije", koja se ove godine održava od 14. do 30. studenoga u više od 120 restorana diljem Hrvatske.
– Ovim projektom želimo njegovati tradicijsku gastronomiju i upravo Osječko-baranjsku županiju smatramo velikim potencijalom u ovom području, što vjerujemo da će dokazati u budućnosti – izjavio je Marcel Medak, predsjednik Savjeta projekta Okusi hrvatske tradicije.
U ponudi će se moći kušati brojna tradicionalna jela poput fiš-paprikaša, perkelta od soma, jela od divljači i crne slavonske svinje, taški, šufnudli i knedli sa šljivama, po promotivnim cijenama od 19, 25 ili 31 eura.
Projekt Okusi hrvatske tradicije prepoznat je kao važan alat u promociji kontinentalnog turizma i lokalne gastronomije, a Osječko-baranjska županija svojom bogatom tradicijom i raznolikom ponudom potvrđuje da su Slavonija i Baranja gastronomsko srce Hrvatske.
– Poznato je da je naša gastronomija jedna od najraznovrsnijih u Hrvatskoj, s tim da naše vrijeme tek dolazi. Kroz ova dva tjedna svi će moći uživati u promotivnim menijima koji spajaju najbolje od Slavonije i Baranje – kazao je Mislav Matišić, zamjenik direktorice Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.