Izbornik
Naslovnica Gradovi
Samoborski Sajam mogućnosti za učenike 4. i 6. razreda u utorak

Alkohol, droga, nasilje i depresija kod mladih su zabrinjavajući

BRIGA ZA MLADE Akcijski plan predstavio je predsjednik Vijeća za prevenciju i zamjenik gradonačelnice Petar Burić
Foto: Grad Samobor

Grad Samobor u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom, PP Samobor i Vijećem za prevenciju Grada Samobora provodi program pod nazivom ''Sajam mogućnosti''. Svrha Sajma je učenicima kroz zabavu i igru predstaviti javne službe, sportske klubove, ustanove iz kulture, kulturno-umjetnička društva i druge udruge i zajednice koje bi, nudeći svoje sadržaje, uključile što veći broj djece u izvannastavne aktivnosti te ih na taj način udaljile od društveno neprihvatljivog ponašanja. Održat će se u sutra, od 10 do 13 sati, na vanjskim sportskim terenima kod Sportske dvorane Samobor, a namijenjen je učenicima 4. i 6. razreda.

S ciljem preveniranja rizičnih ponašanja Vijeće za prevenciju Grada Samobora izradilo je Akcijski plan prevencije svih oblika ovisnosti i očuvanja mentalnog zdravlja djece i mladih za period 2023. – 2026. koji se temelji na istraživanju o rizičnim ponašanjima mladih provedenom u sklopu projekta "Zajedno za mentalno zdravlje", čiji nositelj je Udruga "Ježeva kućica".

"Akcijski plan" predstavio je na konferenciji u Malom Bunkeru predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Samobora i zamjenik gradonačelnice Petar Burić naglasivši kako su podaci o korištenju alkohola i droga kao i prisutnosti vršnjačkog nasilja, depresije i anksioznosti kod mladih zabrinjavajući.

– Postavljanje kamera na igralištima škola i frekventnim mjestima u gradu, implementacija preventivnog programa "Imam stav" u sve osnovne škole, radionice i predavanja na temu vršnjačkog nasilja, osnivanje Savjetovališta u sklopu kojeg bi mladima bila dostupna psihološka pomoć i stručni savjeti neke su od aktivnosti koje će se provoditi u sklopu Akcijskog plana s ciljem preveniranja rizičnih ponašanja kod mladih – najavio je zamjenik Petar Burić. U budućnosti je planirano i korištenje online alata kojima bi stručnjaci i krajnji korisnici bili izravno povezani, što bi svima olakšalo djelovanje, a radit će se i na edukaciji stručnih djelatnika u području anksioznosti, ovisnosti i vršnjačkog nasilja.

KRIŽNICA je nedavno otvorila vrata posjetiteljima, a sve više turista želi vidjeti i ljepote prirode Turistički bum Centra Križnica i Dravske priče Svi žele vidjeti dio netaknute prirode i gnijezdo orla štekavca na vrhu vidikovca Nakon utrke sve sudionike dočekala je dobra zabava u središnjem gradskom parku uz DJ-a Vedrana Cara Zbog Bilogora Traila u rujnu Fun Run Bjelovar pomaknut na lipanj Gotovo 500 trkača na utrci od pet i deset kilometara te štafeti U novim zgradama i s novom opremom medicinsko će osoblje, koje je dobilo priznanje Medicina od Medicinskog fakulteta, što znači da je najbolje u Hrvatskoj, moći pružati još kvalitetnije zdravstvene usluge Najmodernija oprema za zdravstvene ustanove "Ovoliku količinu opreme nisam nikad vidjela iako jako dugo radim u zdravstvu"