Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Projekt sadnje više šuma hrane dobitnik je nagrade Zeleni leptir

Najveća šuma hrane s više od tisuću stabala posađena je u Koprivnici

storyeditor/2024-04-22/suma_hrane_djeca.JPG
1/3
Foto: Robert Mihaljević Sadnji su se pridružili gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima, izvršna direktorica WWF-a Adria Nataša Kalauz, predstavnici i studenti Sveučilišta Sjever, direktorica Podravkina održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman, učenici i vrtićarci, radnici Komunalca
To je već četvrta šuma hrane na području grada: dvije su lani posađene kod bazena Cerine, a jedna kod tvrtke Hartmann. U iduće dvije do tri godine ondje će se posaditi ukupno više od 3000 voćaka i sadnica

Najveća šuma hrane s više od tisuću stabala i biljaka posađena je u ponedjeljak u Koprivnici, kod zgrade Sveučilišta Sjever. U iduće dvije do tri godine ondje će se posaditi ukupno više od 3000 voćaka i sadnica bobičastog voća, mirisnih i začinskih biljaka.

I to sve po principu permakulture, bez pesticida i bilo kakvih kemikalija i umjetnih gnojiva te s prirodnim kompostom iz koprivničke kompostane.

U skladu s prirodom

Šuma hrane posađena je u povodu Dana planeta Zemlje u organizaciji svjetske udruge za očuvanje okoliša WWF Adria, Grada Koprivnice, Komunalca i Sveučilišta Sjever. Partner je bankarski div PBZ, odnosno Intesa Sanpaolo.

Posađena su stabla raznog voća poput jabuka, šljiva, marelica, krušaka, ogrozda te grmovi bobičastog voća, ružmarina, lavande, češnjak, luk, kadife, kao i razni cvjetni grmovi, koji čine jedinstvenu ekološku simbiozu.

Sadnji su se pridružili gradonačelnik Mišel Jakšić sa suradnicima, izvršna direktorica WWF-a Adria Nataša Kalauz, predstavnici i studenti Sveučilišta Sjever, direktorica Podravkina održivog razvoja Nataša Mikuš Žigman, učenici i vrtićarci, radnici Komunalca.

Dan planeta Zemlje obilježava se od 1970. godine. Dunja Mazzocco Drvar iz WWF-a Adria u Koprivnici je naglasila kako smo otada do danas ostali bez čak 69 posto živog svijeta na planetu, a emisija stakleničkih plinova drastično je porasla.

Najveća šuma hrane u Hrvatskoj
Foto: Robert Mihaljević Najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Zato su projekti poput šuma hrane u Koprivnici iznimno važni za očuvanje okoliša i bioraznolikosti te bitku protiv klimatskih promjena, koje su zabrinjavajuće.

Koprivnički projekt sadnje više šuma hrane dobitnik je nagrade Zeleni leptir Večernjakove Rezolucije Zemlja kao najbolji projekt poduzeća u kategoriji Održivi gradovi i održive zajednice u 2023. godini.

Koprivnička gradska tvrtka Komunalac tim projektom – sadnjom po principu permakulture – promiče sadnju u skladu s prirodom i po pravilima prirode te je bilje na taj način samoodrživo, otporno i dugovječno.

Stalna briga prepoznata je i od svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF Adria, s kojom je Komunalac posadio prvu šumu hrane po principu permakulture. Ovakva održiva i inovativna sadnja te uključivanje zajednice u proces i rezultat sadnje daju doprinos ciljevima za održive gradove i zajednice.

Komunalac je u projekt ušao u suradnji s dječjim vrtićima, osnovnim školama te poslovnim subjektima na području Koprivnice. Tijekom prošle godine odrađene su tri sadnje po principu permakulture: na javnoj površini kod gradskih bazena Cerine u suradnji s Podravkom i WWF Adrijom te kod Hartmanna.

Proces kruženje tvari

U sadnji su sudjelovala djeca iz vrtića i škola sa zaposlenicima tvrtki i Komunalca, a upotrijebljen je kompost koji Komunalac proizvodi u vlastitoj kompostani. Time se zaokružuje proces kruženja tvari u prirodi, gdje se od bioostataka proizvode visokovrijedne tvari kojima se prihranjuju voćke.

storyeditor/2024-04-18/Slunj_-_C_slager_-_posumljavanje.jpg Akcije pošumljavanja Učenici Srednje škole i stanovnici Slunja sadili nove šume u svom kraju storyeditor/2024-04-19/Park2.jpg Konstrukcija dvorca na pijesku, penjalice, ljuljačke... niknuli u Južnom naselju Novootvoreni park u Samoboru mjesto je igre i druženja za velike i male storyeditor/2024-04-19/kutina_a_slager__5_.jpg Otklanja se opasnost od poplave sjevernog dijela Kutine Počeli radovi na akumulaciji Polojac, gotova će biti za 3 godine