Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica je prošli tjedan bila domaćin najvećeg ekipnog natjecanja u matematici

Učenici 2. d razreda koprivničke gimnazije prvi na Mathemi

storyeditor/2024-05-03/gimnazija_1_A.jpg
1/2
Foto: GIMNAZIJA FRAN GALOVIĆ Koprivnički pobjednici "Matheme" Nikolina Isabella Marija Van Bregt, Sven Džendžo i Ivano Miloš s mentorom Igorom Fulirom
Na ovogodišnjem najvećem natjecanju u matematici koje se održalo u koprivničkoj Osnovnoj školi "Braća Radić" sudjelovalo je oko 1000 učenika

Koprivnica je prošli tjedan bila domaćin najvećeg ekipnog natjecanja u matematici "Mathema 2024.", na kojem je sudjelovalo gotovo tisuću natjecatelja. Mathema je za Koprivnicu ove godine bila iznimno uspješna. Učenici 2. d razreda koprivničke Gimnazije Fran Galović osvojili su prvo mjesto u svojoj kategoriji. To su Nikolina Isabella Marija Van Bregt, Sven Džendžo i Ivano Miloš pod mentorstvom gimnazijskog profesora matematike Igora Fulira.

Gostovanje iz Španjolske

Prvo mjesto na najvećem ekipnom matematičkom natjecanju u Hrvatskoj svakako je izniman i hvale vrijedan uspjeh. Mathema se, inače, održavala u organizaciji Udruge mladih koprivničkih matematičara. Na natjecanju je sudjelovalo 969 učenika u osam kategorija, a u organizaciji su sudjelovale i koprivničke gimnazijske profesorice Petra Žiga i Marina Njerš.

Najveće matematičko ekipno natjecanje u Hrvatskoj održano je u Osnovnoj školi "Braća Radić", a na otvorenju su bili i gradonačelnik Mišel Jakšić, njegova zamjenica Ksenija Ostriž te pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić. Dakle, gradska uprava stigla je u najjačem sastavu, što dovoljno govori o važnosti događaja.

– Zahvaljujući našim nastavnicama i nastavnicima, ravnateljima i naravno učenicima, Koprivnica se stvarno nameće kao centar upravo u matematici. Vidjevši vas u ovako velikom broju, uopće se ne moramo brinuti za našu budućnost što se tiče obrazovanja – poručio je natjecateljima gradonačelnik Koprivnice.

Svečano otvorenje velikog matematičkog natjecanja
Foto: Grad Koprivnica Svečano otvorenje velikog matematičkog natjecanja

Koprivnička Gimnazija može se pohvaliti i uspješnim završetkom još jednog projekta Erasmus+ koji je okončan gostovanjem 23 učenika i nastavnika iz španjolske škole Colegio Montessori de Salamanca. Gimnazijalci su uz vodstvo profesorica Marine Njerš i Martine Grgac uspješno završili Erasmus+ projekt pod nazivom "Legacy and Innovation – Generational Bridges in the Erasmus Experience". Glavni su ciljevi bili poticanje učenika obiju škola na suradnju s ljudima svih generacija, učenje o naslijeđu obiju zemalja, razvoj vještina engleskog jezika te novih ideja za budućnost. Učenici su pritom osmišljavali i provodili aktivnosti s polaznicima Dječjeg vrtića "Tratinčica", učenicima viših razreda Osnovne škole "Braća Radić" iz Koprivnice i umirovljenicama polaznicama skupine koja uči engleski jezik u Klubu za starije osobe "Mariška" u Koprivnici.

Renesansne igre

Španjolski su učenici s koprivničkim gimnazijalcima razvijali vještine timskog rada, igrali tradicionalne podravske i renesansne igre, posjetili su Podravku, Muzej grada, Galeriju Mijo Kovačić i crkvu sv. Antuna Padovanskog te provodili vrijeme u obiteljima domaćina.

– S obzirom na to da Montessori škola iz Salamance ima nastavu katoličkog vjeronauka i u svojoj školskoj zgradi kapelu sa svećenikom koji je zadužen za razgovore s učenicima, nastavnicima i za duhovni život škole, gosti su također sudjelovali i na svetoj misi u koprivničkoj Župi bl. Alojzija Stepinca. Također, učili su i o prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini Hrvatske, razgledali Koprivnicu, Varaždin i Zagreb te posjetili Plitvička jezera i Muzej domovinskog rata Karlovac – Turanj – istaknuli su u koprivničkoj Gimnaziji Frana Galovića.

Obilježeno 50. godina partnerstva Wirgesa i Samobora SAMOBOR Samobor i Wirges proslavili pola stoljeća uspješnog partnerstva Smotra Lidrano je u Vinkovcima okupila oko 800 učenika iz cijele Hrvatske Državna smotra Oko 800 učenika iz cijele Hrvatske sudjelovalo na smotri LiDraNa Novska i vrtići NOVSKA Novska i Jasenovac zajedno će obavljati predškolsku djelatnost