Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Od 9. do 12. lipnja imanje bana Jelačića postat će pozornica iz 19. stoljeća

Bajka na banovu posjedu koja se mora doživjeti danju i noću

1/2
Foto: Zaprešić
Svake večeri na rasporedu su odlični koncerti, nastupit će Cinkuši, The Frajle, Jacques Houdek i Matija Cvek

Poznat je program tradicionalne manifestacije Dani Jelačića koji su ove godine na rasporedu već u lipnju.

– Ne propustite proljetno ruho manifestacije Dani Jelačića i zabavite se na zabavnim radionicama i sadržajima za najmlađe te sjajnim koncertima na otvorenom – pozivaju organizatori.

Banovi mladi dani

Od 9. do 12. lipnja u srcu grada Zaprešića imanje bana Jelačića pretvorit će se u pozornicu 19. stoljeća, gdje će posjetitelje dočekati ban Jelačić i grofica Sofija.

– Posebno uređen i ukrašen posjed bit će prava mala bajka koju morate doživjeti i danju i noću – napominju u TZ-u i Gradu i najavljuju čarobne krinoline, grofovske odore, svečane balove,  veliku interaktivnu predstavu na otvorenom, radionice za najmlađe, potragu za blagom i večernji glazbeni program.

U četvrtak  na cijelom posjedu Novih dvora bana Jelačića odvijat će se raznovrsni program i radionice, od 10 do 16 sati prilagođene za školske grupe uz najavu na e-mail tic@visitzapresic.hr. Od 10 sati najavljen je program “Provedi banski dan” uz radionice, animaciju, turistička vođenja, piknik zonu, ugostiteljsku ponudu, DJ-a i zabavu za cijelu obitelj, a od 16 do 20 sati na rasporedu je “Pepijev zabavni kutak”, radionice  i animacija za najmlađe klince i klinceze.

U 17.30 sati održat će se svečano otvorenje manifestacije Dani Jelačića uz izložbu radova “Priča o konju Emiru” dječjih vrtića iz Zaprešića i predstavljanje velike makete Novih dvora u Vršilnici. U 18.30 počinje velika interaktivno-zabavna predstava na otvorenom za male i velike “Srce u bronci iliti Život bana Josipa Jelačića u 9 postaja i nešto više pjesama”. Počinje na ulazu 
na Aleju Đure Jelačića i prolazi kroz cijeli posjed Novih dvora. Večernji koncert u 20 sati održat će Cinkuši.

I u petak su na rasporedu radionice i velika interaktivno-zabavna predstava, a za svirku će se u 20 sati pobrinuti  The Frajle. Uz radionice, u subotu se od 11 do 12 sati mogu popratiti glazbeni nastupi dječjih skupina  na glavnoj pozornici, od 10 do 18 sati održat će se pričaonica i radionica “Dobrodošli u Theresianum – banovi mladi dani”. Ban je, naime, kao osmogodišnjak poslan u Theresianum, elitnu školu za vojskovođe i diplomate u Beču kako bi stekao bitna znanja i vještine kojim je poslije postao jedan 
od najcjenjenijih vojskovođa i političkih vođa u Habsburškoj Monarhiji.

Najveseliji brk

Theresianum ima nekoliko učionica (radionica) o strategiji, diplomaciji, vojnim vještinama i banova književna djela. Najavljene su i radionice stvaraonice izrada najveselijeg brka i izrade grofičine ogrlice, kviz o banu, foto safari, igra Memory... U 17 sati počinje obiteljska potraga za banskim blagom. Koncert će u 20 sati održati Jacques Houdek. 

I nedjelja donosi bogat program, a u 19 sati počet će koncert Matije Cveka.