Izbornik
Naslovnica Gradovi Garešnica
Uz suglasnost Županijske skupštine

Bilandžija: Detaljno je razrađeno što ćemo i kako nakon prijenosa

Osnivačka prava nad osnovnim školama su sa Županije prenesena na Čazmu i i Grubišno Polje te Garešnicu, a uz garešničku je uključena i škola u Trnovitičkom Popovcu

Na prošlotjednoj sjednici bjelovarsko-bilogorske Županijske skupštine sa Županije na tri grada prenesena su osnivačka prava nad osnovnim školama. To su Čazma i Grubišno Polje te Garešnica, a uz garešničku je uključena i škola u Trnovitičkom Popovcu. Ideju je podržao župan Marko Marušić.

– U cilju suradnje s gradovima naše županije i u cilju jačanja gradova, jer to nam je i zadaća, ovaj prijedlog o prijenosu vlasništva osnovnih škola podržavam. On će se uputiti u nadležno Ministarstvo koje će potvrditi odluku – kazao je župan Marušić. 

Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija naglasio je kako ovom cilju teže već dugo.

– Odluka nikako nije ishitrena, iza nje stoje deseci razgovora sa županom, pročelnicom, razgovori o iznosima koji bi kao grad dobili, kao i ovlastima koji bi nam pripali. Uključeni su bili i ravnatelji i detaljno je razrađeno što i kako ćemo nakon prijenosa – objasnio je gradonačelnik Bilandžija.

Inače, već dulje vrijeme ovi gradovi tvrde da je razlog za prijenos prava prije svega olakšan postupak prijave projekata u koje bi škole bile uključene, kao i rješavanje svakodnevnih problema, poput javne nabave, koji zahtijevaju nešto brže donošenje odluka.