Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Proslavljen 27. Dan Grada Zaprešića i 221. godišnjica rođenja bana Josipa Jelačića

Cjelovita obnova Novih dvora s europskim sredstvima

Foto: Zaprešić
Zbog sve većeg interesa investitora otvorit će se nova poduzetnička zona

Uz obilježavanje 27. Dana Grada Zaprešića i 221. godišnjice rođenja bana Josipa Jelačića održana je svečana sjednica Gradskog vijeća koju je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Matija Teur. Gradonačelnik Željko Turk istaknuo je da je Zaprešić, unatoč poteškoćama i štetama prouzročenim pandemijom koronavirusa i potresom, grad koji se kontinuirano razvija i u koji se dolazi živjeti.

Nova poduzetnička zona

– Kada je riječ o javnim objektima, obnova Pučkog otvorenog učilišta je u tijeku, a do kraja godine očekujemo dobivanje sredstava za sanaciju zgrade suda i gruntovnice, nakon čega planiramo i rekonstrukciju Trga žrtava fašizma. Kako bismo ubrzali obnovu stambenih zgrada, financirali smo izradu projektne dokumentacije za obnovu, a našim sugrađanima zamjenski smještaj, što činimo i dalje u nadi da će se što prije vratiti u svoje domove – rekao je Željko Turk.

Podsjetio je da gradnja i rekonstrukcija kanalizacijskog sustava, što je najveći infrastrukturni projekt u povijesti grada, napreduju prema planu, a u proljeće se očekuje nastavak gradnje južne obilaznice prema Šibicama. Uz to, zbog sve većeg interesa potencijalnih investitora, najavio je otvaranje i nove poduzetničke zone Novi dvori.

– Pred nama su novi izazovi i izgledno je da ćemo, uz postojeće  proizvodne i distributivne kapacitete, uskoro dobiti i centar za 
istraživanje novih tehnologija – dodao je.

U ime Zagrebačke županije, stanovnicima Zaprešića njihov je dan čestitao zamjenik župana Damir Tomljenović. Posebnu čestitku uputio je ovogodišnjim laureatima i gospodarstvenicima Zaprešića, a kao poklon Gradu donio je vijest da je pronađen način kako europskim sredstvima u potpunosti obnoviti Nove dvore. Najavio je sastanak za nekoliko dana kako bi se što prije krenulo u 
realizaciju, kažu u Gradu.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša istaknuo je da brojni ostvareni i započeti projekti dokazuju da vodstvo Zaprešića ima jasnu viziju te čestitao na uspješnom spajanju povijesne baštine i suvremene urbanosti. Čestitku na učinkovitom načinu upravljanja gradom od samog početka uputio je izaslanik predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je i sam stanovnik Zaprešića. Podsjetio je da su se upravo u tom gradu dogovarale i donosile neke od odluka povijesne važnosti za Hrvatsku.

– U organizaciji Grada Zaprešića sastajali smo se i razgovarali o tome treba li Hrvatska u NATO, treba li Hrvatskoj uopće ulazak u 
EU, a danas smo neupitno pred samim ulaskom u eurozonu i Schengen – kazao je potpredsjednik Vlade.

Dodjela gradskih priznanja

Najsvečaniji dio sjednice bilo je uručivanje godišnjih nagrada i priznanja Grada Zaprešića zaslužnim građanima. Nagrada Grada Zaprešića dodijeljena je Turističkoj zajednici Grada Zaprešića za promociju Zaprešića ostvarenu bogatim kulturnim, koncertnim i drugim manifestacijama te za poseban doprinos revitalizaciji Jelačićevih Novih dvora, dok je Nagradu za životno djelo primio Ivan Čedomir Ostreš u znak javnog priznanja za bogat slikarski, kiparski i grafički opus te pjesničko stvaralaštvo kojim je trajno obilježen kulturni i umjetnički identitet Zaprešića.