Izbornik
Naslovnica Gradovi
5. Festival šunke, vina, rakije i kulena

Dodijeljene nagrade najboljim proizvođačima rakije i vina

I ove godine festival je izazvao velik interes proizvođača iz Slavonije, ali i šire
1/3
Foto: Grad Vinkovci

Dodjelom priznanja i nagrada u Vinkovcima je završen 5. Festival šunke, vina, rakije i kulena, koji je ove godine bio nešto drukčiji nego prethodnih godina. Naime, zbog afričke svinjske kuge ove godine na festivalu nije bilo kulena i šunke tako da su svoje proizvode predstavili samo majstori u pravljenju vina i rakije.

– Ukupno smo imali 34 uzorka rakije i 111 uzoraka vina iz 41 vinarije. Sudionici su bili iz cijele Slavonije, Srijema i Baranje, ali i iz Bačke. Iznimno smo ponosni, a struka je ocijenila one najbolje. Nismo htjeli ove godine odgoditi festival, želimo da ovo i dalje bude lijepa tradicija – rekao je Zvonimir Liščić, predsjednik Udruge Vinkovački šokački rodovi koja je i organizator Festivala.

U kategoriji proizvođača rakije prvo mjesto pripalo je Jozi Kataviću iz Našica, dok je zlatna diploma uručena Marijanu Bosančiću.

– Ovakvi događaji podižu rad manjih proizvođača na višu razinu, a to dokazuje da u manjim gospodarstvima također ima kvalitete. Mi proizvodima uglavnom za svoje manje potrebe. Tajna uspjeha je dugogodišnji rad, ali i puno truda. Da bi bila dobra, bitno je da rakija odleži u drvenoj bačvi barem godinu dana, a onda se mora maknuti da drvo ne "pije" tu rakiju. Potom se ona treba staviti u inoks ili staklenu bocu i treba odležati još barem dvije godine – rekao je Jozo Katavić.

Kada je riječ o kategoriji vina, prvo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Iločkim podrumima za vino Traminac iz 2018. godine, a veliku zlatnu diplomu dobili su još vinarije Underground, Pinkert i Kalazić. Kao i za rakije, kod vina su podijeljene i srebrne i brončane diplome, kao i zahvalnice za sudjelovanje.

– Uza sve one okolnosti koje su nas zatekle, danas smo ovdje radi rakije i vina. Nadam se da ćemo dogodine naći način na koji ćemo odgovoriti na nedaće koje su nas snašle. Ovaj se festival jako lijepo razvija, a nadam se kako to što ove godine nema kulena i šunke neće utjecati na budućnost – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, koji je dodjeljivao priznanja proizvođačima vina. 

REKORDER po broju darivanja je Branko Tomek iz Cernika Povelje zahvalnosti dobrovoljnim darivateljima krvi "Spasiti jedan život nešto je doista veliko, a ovi ljudi su spasili tisuće života" Zbornik je nastao tijekom prošlogodišnjih Dana Europske baštine, a uredile su ga dr. sc. Jasmina Nestić i dr. sc. Martina Ožanić Promocija Zbornika znanstveno-stručnih radova "Održivost kulturne baštine" Na 400 stranica sačuvano 20 znanstveno-stručnih radova VIŠE od 250 sudionika u različitim scenarijima pokazalo je svoju kvalitetu, znanje i mogućnost baratanja svime onime što nam je stavljeno na raspolaganje u trenucima nesreća, istaknuo je Slavko Povrlišek Provjera pripremljenosti i osposobljenosti operativnih snaga civilne zaštite Spašavali paraglajdera, utopljenika iz jezera, sanirali krovište, gradili nasip