Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
Slatina

DVD Kozice svečano obilježio 90. obljetnicu postojanja i rada

Okupljanje u prigodi proslave 90. obljetnice DVD-a Kozice održano je ispred prostorija DVD-a gdje je uz taktove Gradske glazbe Slatina uzvanike svečano dočekala muška A desetina u svečanim vatrogasnim odorama
Foto: Slatina
Najveći požar koji je zabilježen u Kozicama izbio je 1908. godine kada je izgorjelo 40 kuća u donjem kraju, takozvane Stare Kozice

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kozice ovih je dana svečano obilježilo 90. obljetnicu postojanja i rada. Svečanost koja je održana pod pokroviteljstvom Grada Slatine započela je svetom misom, a okupljanje u prigodi proslave 90. obljetnice DVD-a Kozice održano je ispred prostorija DVD-a gdje je uz taktove Gradske glazbe Slatina uzvanike svečano dočekala muška A desetina u svečanim vatrogasnim odorama predvođena zapovjednikom Ivanom Medvedom Draženovim, a potom je gostima dobrodošlicu zaželio i predsjednik DVD-a Kozice Ivan Medved Anin.

Državna i vatrogasna himna

Potom je održana svečana sjednica DVD-a Kozice u Mjesnom domu koju je nakon intoniranja državne i vatrogasne himne te odavanja počasti minutom šutnje svim poginulim i preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima, riječima dobrodošlice otvorio predsjednik Mjesnog odbora Kozice Josip Cader.

Voditeljica ceremonijalnog dijela protokola provela je nazočne kroz povijest DVD-a Kozice dugu 90 godina, a koja je započela 23. travnja 1933. godine za dobrobit mještana sela Kozice.

Osnivači društva bili su Marko Filković, Johan Kas, Pero-Perče Medved, Ivo-Ivče Medved i Stevo Krumerac, a važno je napomenuti da su Kozice i prije osnivanja DVD-a imale organizirane ljude za gašenje požara koji su se poslije uključili u njegov rad.

Najveći požar koji je zabilježen u Kozicama izbio je 1908. godine kada je izgorjelo 40 kuća u donjem kraju, takozvane Stare Kozice. Brojni su vatrogasci prošli kroz DVD Kozice, a ovom prigodom prisjetili su se pojedinih koji su uvelike pridonijeli njegovu radu, a nisu više među nama. To su Stevo Vukša, Zdenko Kiš, Vinko Medved, Pavo Medved, Tomo Filković, Milan Stipanić. DVD Kozice sva je ulaganja u svoj prostor i opremu, uz vlastita sredstva i radne akcije kozičkih vatrogasaca, odradio uz potporu i suradnju Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine i Vatrogasne zajednice Grada Slatine na čemu im se i ovom prigodom zahvaljuju.

Vatrogasne spomenice

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Slatine Marin Kokorić. U drugom dijelu svečanosti uslijedila je dodjela vatrogasnih spomenica zaslužnim kozičkim vatrogascima na doprinosu radu Društva, a koje su uz predsjednika DVD-a Kozice Ivana Medveda Aninog i zapovjednika Ivana Medveda Draženovog uručili zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Slatine Josip Bićanić i županijska vatrogasna zapovjednica VPŽ-a Mateja Fras Venus. Na kraju je govor zahvale održao predsjednik DVD-a Kozice Ivan Medved Anin koji je, osim što je zahvalio u ime svih nagrađenih, ujedno zahvalio i svim gostima na dolasku te svima koji podupiru rad ovoga Društva.

Vatrogasci su dobili novu opremu JVP Slatina 18 novih modernih kaciga nabavljeno za vatrogasce Svečano je potpisan Sporazum o suradnji oko organizacije Međunarodnog glazbenog Festivala "Dani Milka Kelemena" Festival "Dani Milka Kelemena" od 3. do 15. listopada Iduće godine je velika 100. obljetnica rođenja maestra GRADONAČELNIK je govorio i o demografskim mjerama i socijalnoj politici Grada kojima se nastoji olakšati život svim građanima Obilježavanje Dana grada Poticanje investicija jedan je od prioriteta Grada Slatine