Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
VIII. rimski dani održavaju se 4. srpnja

Geslo Rimskih dana – “Zajedno smo jači”

1/4
Foto: Branimir Bradarić
Geslo ovogodišnjih Rimskih dana bit će "Inter nos fortiores" – "Zajedno smo jači"

Prema ranijim planovima ovogodišnji VIII. Rimski dani u Vinkovcima trebali su se održati početkom lipnja, ali su zbog epidemije koronavirusa prebačeni za 4. srpnja. Potvrdio je to i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekavši da će geslo ovogodišnjih Rimskih dana biti "Inter nos fortiores" – "Zajedno smo jači" i da se, za razliku od ranijih godina, zbog epidemije koronavirusa održavaju samo jedan dan.

Pomoć grada Za 2395 đaka osnovnih škola gotovo 1,2 milijuna kn

– Vinkovci će toga 4. srpnja ponovno biti rimske Cibale te ćemo još jednom prikazati sve ono što baštinimo od vremena Rima i Rimskog Carstva u kojem se na području grada Vinkovaca nalazilo važno rimsko naselje Colonia Aurelia Cibalae u kojem su rođena i dva rimska cara, Valentinijan I. i Valens, koji su jedini rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske – rekao je Bosančić najavljujući manifestaciju koja je tijekom proteklih godina postala prepoznatljiva u Slavoniji, ali i šire.

I ovom prilikom pozvao je sve sugrađane da dođu na VIII. Rimske dane i uživaju u bogatom i raznovrsnom programu koji su pripremili organizatori.

Predstavljajući program VIII. Rimskih dana Marko Jureta iz Turističke zajednice grada Vinkovaca kazao je kako će biti održan Rimski sajam, keramičarske radionice, radionica žongliranja, kviz na temu rimske povijesti, Mala škola gladijatora… Ipak, središnji događaj bit će borbe vinkovačkih gladijatora.

U prvoj fazi unapređuje se infrastruktura RCK-a za inovativne programe obrazovanja Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci razvija Regionalni centar kompetencija

Manifestacija će, prema najavi direktorice vinkovačkih Novosti Marije Gerovac, završiti prikazivanjem animiranog filma "Asterix: tajna magičnog napitka" i koncertom vinkovačkog Orion Full Banda. Govoreći o tome kako je došlo do slogana ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić rekao je kako je kod odabira presudilo zajedništvo iskazano tijekom epidemije koronavirusa.