Izbornik
Naslovnica Gradovi

Gotova je cjelovita obnova crkve, a sačuvani su i vrijedni zidni oslici

Ulaz u naš grad ponovno ima svoje prepoznatljivo lice, a ispod tako nam dragih lipa ponovno će odjekivati pjesma i smijeh, istaknuo je upravitelj Župe sv. Petra apostola i dekan Zaprešićkog dekanata prečasni Ivan Frkonja
1/3
Foto: Zaprešić
Napravljena je cjelovita konstrukcijska obnova, sačuvani su vrijedni zidni oslici, a crkva, majka našega grada, ponovno otvara vrata kako vjernicima tako i svim ljudima dobre volje, rekao je preč. Ivan Frkonja

Crkva sv. Petra apostola koja je stradala u zagrebačkom i petrinjskom potresu, nakon čega su vrlo brzo uslijedili pripremni radovi za njezinu obnovu, sada je obnovljena. Obavljeno je i restauratorsko sondiranje pročelja i interijera crkve s ciljem formiranja jasnije slike o njenom povijesnom razvoju, kao i otkrivanja zidnih oslika, a sve kako bi se dobilo što više podataka za izradu projektne dokumentacije.

Zanimljivi i zahtjevni radovi
Radovi na obnovi počeli su u svibnju 2022. godine, a netom prije blagdana sv. Petra oni su i završeni. Obuhvaćeni su radovi na zidovima, zvoniku i krovištu, restauratorsko-konzervatorski radovi te elektro i završni radovi.

– Radilo se obijanje kompletne završne žbuke s unutarnjih zidova, svoda i zvonika, skidanje stare instalacije te plitko šlicanje i proboji zidova za postavu bužira za kasniju izvedbu elektroinstalacija, bušenje otvora za ugradnju horizontalnih zatega u zidovima i zvoniku, izvedene su injekcijske bušotine za sanaciju građe zida, pročelja i zvonika, izvršeno je pojačanje konstrukcije te žbukanje ravnih vertikalnih ploha. Radovi na krovištu obuhvatili su betoniranje ležajeva i ab horizontalnih serklaža kao priprema za čeličnu konstrukciju, izradu serklaža u krovištu, popravak tesarske potkonstrukcije za prihvat konstrukcije stropa, popravak tesarske potkonstrukcije svodova i izvedbu lučne oplate svodova te izradu pojačanja svoda kao i postavljanje rešetkaste čelične konstrukcije po čitavome svodu – kažu u Gradu.

Posebno su zanimljivi i zahtjevni bili konzervatorsko-restauratorski radovi na zidnom osliku, a koji su obuhvatili transport transferiranih elemenata zidnih slika iz privremenog depoa u radionicu, stanjivanje žbukanog nositelja na potrebnu visinu sa stražnje strane transferiranih segmenata, impregniranje žbuke sa stražnje strane, saniranje raspuklina i oštećenja, ugradnja fine armaturne mreže, poravnavanje žbukanog nositelja na potrebnu visinu sa stražnje strane i detaljno čišćenje zidnih slika u radionici i "in situ" na tri zidne slike u svetištu.

Završnim radovima podrazumijevaju se fina žbuka i bojenje unutarnjih zidova, svoda i vanjske fasade, a od elektroinstalacijskih radova valja izdvojiti kompletno novu elektro i zvučnu instalaciju.

– Radovi na obnovi naše župne crkve, drugi u svega tri godine, Bogu hvala, uspješno su privedeni kraju u planiranim rokovima. Napravljena je cjelovita konstrukcijska obnova crkve, sačuvani su vrijedni zidni oslici, a crkva, majka našega grada, ponovno otvara svoja vrata kako vjernicima tako i svim ljudima dobre volje koje zanima baština našeg kraja. Ulaz u naš grad ponovno ima svoje prepoznatljivo lice, a ispod tako nam dragih lipa ponovno će odjekivati pjesma i smijeh. Ovaj veliki pothvat ne bi bio moguć bez sredstava iz europskih fondova, ali i Grada Zaprešića i župljana – istaknuo je upravitelj Župe sv. Petra apostola i dekan Zaprešićkog dekanata prečasni Ivan Frkonja.

Sagrađena 1869. godine
Crkva je smještena na istočnom rubu naselja, u neposrednoj blizini glavne prometnice Zagreb – Zaprešić. Ukupan iznos radova na crkvi je 516.002 eura, od čega je Grad Zaprešić sudjelovao s 86.269,83 eura za projektnu dokumentaciju i rasvjetna tijela. Valja napomenuti da je 1912. godine crkva popravljana, oslikana prikazima apostola na obodnim zidovima lađe te popločana keramitnim pločicama. Iz iste godine potječe i njezin glavni današnji oltar. Uslijedilo je nekoliko obnova interijera i pročelja tijekom druge polovice 20. stoljeća, pri čemu je izgubljena prva objedinjujuća žbuka pročelja iz vremena neogotičke rekonstrukcije kao i pripadajući elementi arhitektonske pročelne plastike.

Svetkovina svetih Petra i Pavla tradicionalno se obilježava u sklopu manifestacije "Od Ivanja do Petrova", a ovogodišnja je proslava bila posebna upravo zbog završetka obnove župne crkve koja je sagrađena 1869. godine na mjestu drvene kapele. Jednobrodna je to neogotička građevina sa zvonikom iznad pročelja.

Unutrašnji prostor lađe i svetišta svođeni su križnim svodovima, dok je na bočnim zidovima u svetištu i lađi te u zidnoj slici iza glavnog oltara prikazano dvanaest apostola.

Nadamo se da će država prepoznati specifičnosti na koje adekvatno odgovaramo i početi nas pratiti snažnijom i poštenijom podrškom, rekao je župan Posavec predstavljajući projekte ministru Berošu Zdravstveni laboratoriji "Zaključujemo najveći investicijski ciklus u međimursko zdravstvo" NA SASTANKU je istaknuto da će naselje Banovi dvori kasnije biti u sustavu Doma za starije u Glini Radni sastanak u Glini Realizirali projekte od 1,350 milijuna eura - 33 posto iznad odobrenih sredstava U Galerija Trumbetaš otvorena je izložba "Ja sam snaga" autora Vjekoslava Skledara, lijevo, u organizaciji udruge Nismo same. Ivana Kalogjera, predsjednica udruge, u sredini, i Krešimir Ačkar, desno Onkološke pacijentice kroz fotografske portrete Zadaća nam je da destigmatiziramo rak dojke. Snaga je u nama