Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
osijek

'Građani neće osjetiti presudu u slučaju Saubermacher-Strabag'

odlagalište Osijek
1/3
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Ni ja kao gradonačelnik, ni ova gradska uprava, ni ovo Gradsko vijeće nemamo veze s ovim događajima, ali to, nažalost, moramo platiti, istaknuo je Radić

Presuda u slučaju Saubermacher-Strabag najštetnija je u povijesti Grada Osijeka, ali je građani neće osjetiti – poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić s prošlotjedne sjednice Gradskog vijeća.

Najvažnija točka sjednice odnosila se, naime, na prijedlog rješenja o zaključenju izvansudske nagodbe o međusobnim pravima i obvezama između Grada Osijeka i trgovačkih društava Saubermacher Dienstleistungs AG, Republika Austrija, Strabag AG, Republika Austrija i Z.I.P.O.S. d.o.o. Zagreb. Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3,897.000 eura, najkasnije do 30. studenoga ove godine.

Počelo još 2001.

– Moramo se vratiti četvrt stoljeća unatrag, kada je 2001. sve krenulo. Godine 2002. raspisan je natječaj, a 2003. izabran najpovoljniji ponuđač. Godine 2009. raskinut je ugovor i od onda traju sudski sporovi, koji su trajali za vrijeme svih gradonačelnika. I Ante Đapić i Krešimir Bubalo dizali su kaznene prijave protiv određenih ljudi, no one nisu rezultirale nikakvim kaznenim progonom, pa je nama došla presuda Visokog trgovačkog suda u Zagrebu u prosincu 2023. godine. Ne govorim samo o Gradu Osijeku, nego i o Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Belom Manastiru, gdje moramo platiti nešto što je bilo prije više od 20 godina, dakle devet milijuna eura, sukladno tadašnjem broju stanovnika pojedinih gradova. Na Grad Osijek od toga otpada 43 posto, što je oko 3,9 milijuna eura – izvijestio je gradonačelnik.

– Ni ja kao gradonačelnik, ni ova gradska uprava, ni ovo Gradsko vijeće nemamo veze s ovim događajima, ali to, nažalost, moramo platiti. Pametnim vođenjem financija ove tri godine i povlačenjem sredstava iz fondova EU, gdje smo prema podacima Ministarstva financija najbolji u državi, uspjeli smo ostvariti određeni proračunski suficit iz kojeg ćemo ujedno i platiti ovu presudu – dodao je gradonačelnik Radić. Pojasnio je kako je nagodbom izbjegnuta ovrha te su smanjeni troškovi postupka.

Naglasio je da Grad nastavlja sa svim zacrtanim projektima te da, unatoč nepovoljnoj presudi, neće rasti cijena nijedne komunalne usluge u Osijeku niti će Grad mijenjati stopu poreza na dohodak, odnosno smanjivati plaće građanima.

O presudi, ali i štetnosti koncesijskog ugovora koji je i doveo do spora, govorio je i gradski vijećnik i bivši gradonačelnik Anto Đapić. Podsjetio je da je svojedobno podizao kaznene prijave protiv sudionika ovog, po njemu, za Grad Osijek izrazito nepovoljnog ugovora.

– Nije bilo potrebe za takvim nakaradnim ugovorom. Istaknut ću samo jedan detalj u prilog koncesionaru, tada je to bio Strabag, a koji su osmislile glave iz ovoga grada 2001. godine. Naime, u slučaju da se ne skupi najmanje 50.000 tona otpada, kako je dogovoreno, onda Grad Osijek mora platiti penale. Da je ijedan gradonačelnik pristao na rezultat ovog ugovora, ne bi to preživio – kazao je Đapić.

Usvojena izvješća

Na sjednici su, nadalje, usvojena izvješća o radu gradonačelnika i Gradskoga vijeća Grada Osijeka za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2023. Predstavljajući izvješće o radu, gradonačelnik je podsjetio kako je na 19. sjednici, održanoj u studenome, utvrđen gradski proračun u iznosu od 140 milijuna eura, a njime se, istaknuo je, osigurava visoka razina i kvaliteta javnih usluga te daljnji gospodarski napredak. Dodao je da Osijek jedini od velikih gradova nije kompenzirao ukidanje prireza povećanjem porezne stope na dohodak, čime su stvoreni preduvjeti za rast plaća građanima od 1. siječnja ove godine.

Usvojen je i prijedlog rješenja o davanju suglasnosti za sklapanje sporazuma o suradnji u programu kontrole komaraca s Osječko-baranjskom županijom i općinama Erdut, Bilje, Darda i Petrijevci. Pitanja i inicijative vijećnika odnosila su se, među ostalim, na prometnu regulaciju u gradu, glavnu osječku tržnicu, pravilnik o prilagodbi ugostiteljskih terasa, izdavanje građevinskih dozvola, reviziju GPP-ovih umirovljeničkih mjesečnih prijevoznih karata, poslovanje tvrtke Dimnjak, postavljanje biste za djecu poginulu u ratu... 

ŽNK Osijek Hrvatske nogometašice igrale na Opus Areni protiv Norveške Osječki gradonačelnik ugostio hrvatsku žensku nogometnu reprezentaciju storyeditor/2024-02-23/PXL_130422_92976852.jpg Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno ugrožene osobe Grad Osijek povećao uskrsnice, a dobit će ih oko 10.000 umirovljenika storyeditor/2024-02-19/WhatsApp-Image-2024-02-16-at-20_10_54-1.jpeg Osijek će dobiti prvu takvu dvoranu u svojoj povijesti Koncertna dvorana vrijedna 1,7 milijuna eura gotova do kraja godine