Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Donesena nova odluka o javnoj usluzi sakupljanja komunalnog otpada u Zaprešiću

I nakon povećanja cijena odvoz otpada među najjeftinijima u Hrvatskoj

1/2
Foto: Zaprešić
Građanima je na raspolaganju reciklažno dvorište u kojem je moguće tijekom cijele godine besplatno odlagati više od 40 vrsta otpada

Gradsko vijeće donijelo je novu Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Zaprešića, što je bilo nužno radi usklađivanja s odredbama Zakona o gospodarenju otpadom koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine.

Reciklažno dvorište

Odluka, uz ostalo, sadrži kriterije obračuna količine miješanog komunalnog otpada, odredbe o vrsti spremnika i načinu korištenja zajedničkih spremnika, odredbe o kaznama, učestalosti odvoza otpada te iznos cijene minimalne javne usluge. Cilj je uspostava javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na kvalitetan, održiv i ekonomski učinkovit način, a u skladu s načelom “onečišćivač plaća” i općim načelom zaštite okoliša.

Kad je riječ o cijenama, uvećan je fiksni dio obvezne minimalne javne usluge, koji prema novoj odluci za kućanstva iznosi 62,15 kuna s PDV-om, dok će varijabilni dio iskazan na računima ovisiti o količini pražnjenja kanti tijekom mjeseca. Za gospodarske subjekte fiksni dio iznosi 131,08 kuna s PDV-om, a varijabilni dio će također ovisiti  o količini pražnjenja spremnika i njihovoj veličini.

Komunalno poduzeće Zaprešić d.o.o. od 2015. nije mijenjalo cijene usluga, a ondje su uložili izniman trud i napor u poboljšanje svojih usluga, što iziskuje i pozamašna financijska sredstva, a kao i sve ostale, nije ih, kažu, zaobišao ni opći porast troškova čije daljnje kretanje nije moguće predvidjeti pa je bilo neminovno korigirati cijene. Ipak, i nakon povećanja cijena usluga je, napominju, među jeftinijima u Hrvatskoj.

Podsjećaju i na to da se Zaprešić često ističe kao pozitivan primjer gospodarenja otpadom jer razdvajanje otpada građanima omogućuje jedan od trenutačno najrazvijenijih sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, u koji je od 2015. do danas  uloženo gotovo 20 milijuna kuna. Svako kućanstvo raspolaže spremnicima za odlaganje više vrsta otpada, a velik iskorak napravljen je postavljanjem podzemnih spremnika za otpad namijenjenih korisnicima iz višestambenih zgrada.

Na više lokacija u gradu postavljeni su i spremnici za odvojeno prikupljanje stakla i tekstila, a namjera je postaviti ih i na dodatne lokacije. Također, građanima je na raspolaganju reciklažno dvorište u kojem je moguće tijekom cijele godine besplatno odlagati više od 40 vrsta otpada. Dva su reciklažna dvorišta otvorena i u susjednim općinama Brdovcu i Bistri. U tijeku je podjela novih spremnika za biootpad za obiteljske kuće, a u planu je na tri lokacije postaviti nove spremnike za odlaganje jestivog ulja.

Suradnja svih građana

Direktor komunalnog poduzeća Domagoj Mikuš ističe da se u unapređivanje sustava gospodarenja otpadom ulažu maksimalni 
napori, no da bi on bio smislen i učinkovit, kaže, potrebna je suradnja svih građana.

– Iako većina Zaprešićana zaista ima razvijenu svijest kada je riječ o zaštiti okoliša, apeliram još jednom na svoje sugrađane da povedu računa o razvrstavanju otpada kako bismo u konačnici smanjili njegovu količinu. Osim toga, vjerujem da svi želimo živjeti u čistom i urednom gradu, pa se potrudimo da on takav i bude – ističe direktor Mikuš.