Izbornik
Naslovnica Gradovi
Zaprimljena 244 nova zahtjeva za upis djece u gradske vrtiće

Imamo slatke muke. Veći broj djece u vrtićima prekrasna je vijest

Unatoč povećanom broju zahtjeva uspjeli smo pronaći rješenje kako bismo djeci omogućili upis, prvenstveno onoj čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište u Vinkovcima
1/2
Foto: Grad Vinkovci
Sve vezano uz djecu, od njihove najranije dobi sve do studentskih dana, apsolutni nam je prioritet i sve vezano za naše najmlađe nastojimo riješiti što brže i učinkovitije

Iz Dječjeg vrtića Vinkovci oglasili su se s podatkom da za novu pedagošku godinu 2023./2024. godinu imaju zaprimljena 244 nova zahtjeva za upis djece u gradske vrtiće. Usporedbe radi, u prošloj godini zaprimljeno je 175 zahtjeva, odnosno 69 zahtjeva manje.

Djeca su prioritet
– Sve vezano uz djecu, od njihove najranije dobi sve do studentskih dana, apsolutni nam je prioritet i svaku situaciju koja se odnosi na naše najmlađe nastojimo riješiti što brže i učinkovitije, na zadovoljstvo i roditelja i djece. Pogotovo kada imamo ovakve "slatke muke" jer povećanje broja djece u našim vrtićima prekrasna je vijest, nadam se i trend koji će se nastaviti u nadolazećim godinama, a na nama je da to pratimo izgradnjom infrastrukture i podizanjem kvalitete usluga – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Pročelnica gradskog Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković objašnjava kako sukladno novim zakonskim odredbama prednost ostvaruju djeca koja su napunila četiri godine, o čemu se pri upisima vodilo računa.

– Unatoč povećanom broju zahtjeva, uspjeli smo pronaći rješenje kako bismo djeci omogućili upis, prvenstveno onoj čija su oba roditelja zaposlena i imaju prebivalište u Vinkovcima. Problem velikog broja zahtjeva, na prijedlog ravnateljice Dječjeg vrtića Vinkovci, otklonit ćemo raspoređivanjem trećih odgojitelja na određene odgojne-obrazovne skupine te zapošljavanjem novih odgojitelja i otvaranjem novih odgojno obrazovnih skupina u postojećim prostorima vrtića. Troškove uređivanja dodatnih prostorija u vrtićima za ove potrebe, kao i samog dodatnog zapošljavanja odgojitelja, snosit će Grad Vinkovci – pojasnila je Vinković.

Ravnateljica Suzana Zidar napominje da je u ovom trenutku najvažnije roditeljima ponuditi alternativu i osigurati kvalitetne uvjete za smještaj povećanog broja djece, na što će se do početka nove pedagoške godine u Dječjem vrtiću Vinkovci posebno fokusirati.

Kada je predškolski odgoj u pitanju, osim povećanja zahtjeva za upis djece i planiranja gradnje novog vrtića na Vašarištu, u Vinkovcima je aktualna i tema uređenje postojećih objekata.

Opremanje i uređenje
Tako je Grad Vinkovci u suradnji s Dječjim vrtićem Vinkovci i uz pomoć Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca prijavio projektni prijedlog na poziv za prijavu projekata usmjerenih na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima u 2023. godini, koji je raspisao Središnji državni ured za demografiju i mlade. Prijavljen je objekt Dječjeg vrtića Pčelica u kojem je predviđeno uređenje okoliša. Vinkovci će nakon izgradnje novoga područnog vrtića Mali princ na raspolaganju imati dodatnih 176 mjesta za 140 vrtićke i 36 jasličke djece.

SVAKO DIJETE treba imati pravo na sudjelovanje u nastavnom procesu, druženje s vršnjacima i neopterećeno odrastanje, istaknuto je na konferenciji Projekt vrijedan 1,094.289,95 eura financiran je bespovratnim sredstvima EU i Zagrebačke županije Osigurana potpora 225 pomoćnika u nastavi i jednog stručnog posrednika Našim sugrađanima sada je jasno zašto smo proteklih tjedana prevozili razbijene automobile po gradu – nismo otvarali autootpad, već smo vježbali za natjecanje Jaskanski DVD u jakoj konkurenciji s profesionalcima postigao veliki uspjeh na natjecanju Nismo otvarali autootpad, već smo tjednima vježbali za natjecanje PROJEKT obuhvaća Gundulićevu, Vukovarsku, Stepinčevu, Sljemensku, Kolodvorsku i Kapelsku ulicu te dio Višnjevca Poboljšanu uslugu će izravno osjetiti 7500 građana Osijek dobiva 30 km nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže