Izbornik
Naslovnica Županije
Projekt vrijedan 1,094.289,95 eura financiran je bespovratnim sredstvima EU i Zagrebačke županije

Osigurana potpora 225 pomoćnika u nastavi i jednog stručnog posrednika

SVAKO DIJETE treba imati pravo na sudjelovanje u nastavnom procesu, druženje s vršnjacima i neopterećeno odrastanje, istaknuto je na konferenciji
Foto: Zagrebačka županija
Inkluzivni pristup nema alternativu, njegovi benefiti na socijalni razvoj djece i više su nego očiti i smatramo da svako dijete treba imati pravo na sudjelovanje u nastavnom procesu – kazao je Radanović

U sklopu milijun eura vrijednog europskog projekta Prsten potpore u ovoj školskoj godini za 222 učenika u 38 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija osigurana je potpora 225 pomoćnika u nastavi i jednog stručnog komunikacijskog posrednika, zaključili su na završnoj konferenciji održanoj u Zagrebačkom inovacijskom centru Zicer.

Projekt ukupne vrijednosti 1,094.289,95 eura financiran je bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu 929.059,66 eura te sredstvima Zagrebačke županije u iznosu 165.230,29 eura.

U ime Zagrebačke županije završnoj je konferenciji nazočio pročelnik Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Ivica Radanović koji je zahvalio svim sudionicima u projektu.

– Inkluzivni pristup nema alternativu, njegovi benefiti na socijalni razvoj djece i više su nego očiti i smatramo da svako dijete treba imati pravo na sudjelovanje u nastavnom procesu, druženje s vršnjacima i neopterećeno odrastanje – kazao je Radanović.

Dodao je i kako će se Zagrebačka županija i ove godine prijaviti na natječaj za dodjelu europskih sredstava, ali i to da će sama osigurati potrebna sredstva za nastavak projekta. Rezultate je predstavila voditeljica projekta Ivančica Prugovečki koja je naglasila kako je neposrednim radom pomoćnika u nastavi i stručnog komunikacijskog posrednika s učenicima omogućeno postizanje boljih obrazovnih postignuća te im je osigurano bolje pozicioniranje na tržištu rada nakon provedbe projekta.

– Pomoćnici u nastavi velika su potpora u cijelom odgojno-obrazovnom procesu, oni pomažu učenicima s teškoćama i u neformalnim situacijama tijekom odmora, prehrane, kao i uspostave interakcije s drugim učenicima – rekla je Marija Kardum Živković, stručni suradnik pedagog i koordinatorica za pomoćnike u nastavi u OŠ Pušća.

Projekt Prsten potpore, peti u nizu, dokaz je kako se korištenjem sredstava Europske unije i proračuna Zagrebačke županije u razvoju inkluzivnog obrazovanja može stvarati inkluzivno društvo u kojem se svaki član na principima ravnopravnosti može razvijati u skladu sa svojim mogućnostima i tako doprinositi razvoju cijele županije. 

ŽUPAN sisačko-moslavački Ivan Celjak ističe da su 30. godišnjicu osnivanja županije dočekali na gradilištima diljem županije na kojima su radovi u punom jeku Intervju sa županom Ivanom Celjakom Znali smo prepoznati priliku za novi početak i razvoj županije Na sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije usvojena je Odluka o dodjeli javnih priznanja Virovitičko-podravske županije Javna priznanja Zlatna plaketa za Javnu ustanovu Park prirode Papuk Našim sugrađanima sada je jasno zašto smo proteklih tjedana prevozili razbijene automobile po gradu – nismo otvarali autootpad, već smo vježbali za natjecanje Jaskanski DVD u jakoj konkurenciji s profesionalcima postigao veliki uspjeh na natjecanju Nismo otvarali autootpad, već smo tjednima vježbali za natjecanje