Izbornik
Naslovnica Županije
Intervju sa županom Ivanom Celjakom

Znali smo prepoznati priliku za novi početak i razvoj županije

ŽUPAN sisačko-moslavački Ivan Celjak ističe da su 30. godišnjicu osnivanja županije dočekali na gradilištima diljem županije na kojima su radovi u punom jeku
1/3
Foto: SMŽ
Menadžerskim pristupom upravljanju financijama tešku situaciju riješili smo uspješno i za manje od šest mjeseci riješili manjak u proračunu

Sisačko-moslavačka županija obilježila je Dan županije. Tim povodom razgovarali smo sa županom Ivanom Celjakom.

Proslava 30. rođendana Sisačko-moslavačke županije definitivno je protekla u znaku obnove. Je li Županija uspjela ostvariti sve što je do danas planirala u obnovi od potresa?

Kada smo prije samo dvije godine preuzeli časnu dužnost upravljanja Županijom, na snazi je još bilo stanje katastrofe, gotovo sve javne ustanove iz područja zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi bile su izmještene ili u kontejnerima, dio naših sugrađana ostao je bez doma. Ni stanje u samoj upravi nije bilo zadovoljavajuće, gotovo nezamisliv manjak u proračunu i štete na objektima od gotovo milijardu kuna, dio službenika nije dolazio na posao i tada se možda nekima činilo da se ne može učiniti puno. Mi smo odgovorno prihvatili situaciju i krenuli u rješavanje brojnih izazova. Radili smo doslovno 24 sata.

Menadžerskim pristupom upravljanju financijama tešku situaciju riješili smo uspješno i za manje od šest mjeseci riješili manjak u proračunu. Za ovu godinu, na rebalansu, donijeli smo najveći proračun u povijesti Županije u iznosu od 317,826.469,65 eura. Tako smo ovu 30. godišnjicu osnivanja Sisačko-moslavačke županije dočekali na gradilištima diljem županije na kojima su radovi u punom jeku. Ne samo da obnavljamo zgrade uz pomoć Vlade Republike Hrvatske već im dajemo i dodatne sadržaje, nešto što u povijesti naš kraj nikad nije imao. Primjerice, bolničke zgrade povezat ćemo toplim hodnicima, bolnici ćemo izgraditi potpuno novu zgradu kuhinje, uređujemo i dograđujemo zgradu Jodnog, što su najveća ulaganja zadnjih 70 godina, Sisak će dobiti prvi učenički dom, Petrinja čak dvije škole više i dvije dvorane više, u Kutini radimo Dom za starije osobe, u Sisku i Petrinji proširit ćemo smještajne kapacitete za naše starije, sve ono o čemu se 28 godina postojanja Županije pričalo mi sada u samo dvije godine mandata realiziramo. Diljem županije gradit će se 36 višestambenih zgrada, sve u cilju društvene i demografske revitalizacije, a pripremamo se za osnivanje poduzetničkih centara diljem županije.

Uvjeren sam da ćemo uz ovakvu potporu Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem dio kapitalnih projekata završiti već u ovom prvom mandatu. Svjesni kolika je odgovornost pred nama, obnoviti županiju, biti predvodnik u obnovi za gradove i općine na našem području, odmah na početku stvari smo posložili vrlo precizno, od podjele poslova do odgovornosti projektanata, izvođača i nadzora na koje smo apelirali da se drže rokova i maksimalno angažiraju u obnovi. Ne samo da smo pokrenuli sve procese koje smo željeli što se tiče obnove nego smo preuzeli i dio obnove zgrada koje nisu bile u našem vlasništvu kako bismo ih spasili od propadanja.

Sisačko-moslavačka županija sada je ono što je trebala biti oduvijek, administrativno i operativno tijelo i pokretač razvoja svih gradova i općina na svom području jer oni sami nemaju dovoljno kapaciteta za to.

Kraj lipnja dugo je spominjani rok za korištenje sredstava Fonda solidarnosti za sanaciju šteta od potresa. Hoće li SMŽ uspjeti potrošiti sav povučeni novac iz Fonda za tu svrhu?

Sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije financira se konstrukcijska obnova objekata iz područja zdravstva, obrazovanja, kulture, prometne infrastrukture i slično. Sisačko-moslavačka županija u potpunosti je iskoristila dostupna sredstva te na većini objekata dovršila konstrukcijski dio obnove. Neke projekte preuzeli smo u kasnijoj fazi javnih poziva nadležnih ministarstava te za te projekte još realiziramo konstrukcijsku obnovu.

Iako svi spominju Fond solidarnosti, obnova se financira, i nastavit će se financirati, iz drugih izvora. Kakva će situacija, u tom smislu, biti s obnovom u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon 30. lipnja?

Gradilišta nakon 30. lipnja zasigurno neće stati. Ugovori s nadležnim ministarstvima su aktivni i mi nastavljamo obnovu do pune gotovosti objekata sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i sredstvima državnog proračuna. Ukupno će Sisačko-moslavačka županija potrošiti više od 150 milijuna eura. Važno je naglasiti da se ne radi samo o vraćanju u prvobitno stanje.

Objekti će dobiti elemente energetske obnove, elemente pristupačnosti za osobe smanjene pokretljivosti, elemente zaštite od požara, učinkovitije energente i sl. Uzmimo primjer zgrade Gimnazije Sisak, osim obnove konstrukcije, zgrada će dobiti nove podne obloge, novu energetski učinkovitiju fasadu, prijeći na energent koji manje zagađuje okoliš, dobiti sustav klimatizacije, ugradit ćemo lift kroz cijeli objekt, vatrodojavu, dovesti novu opremu te će se zgrada proširiti na prostor zadnje etaže koja nikad nije bila korištena, a kojim ćemo sada omogućiti dodatne prostore za zaposlenike i učenike škole.

Uz navedeni primjer, situacija je vrlo slična i na ostalim zgradama koje obnavljamo. To će značiti značajno podizanje kvalitete života naših sugrađana i brojne usluge i sadržaje koje nisu imali prije potresa.

Uz obnovu vrlo je važna i revitalizacija SMŽ-a, dugoročno možda i važnija. Kako napreduju projekti revitalizacije na području Županije?

Vrlo smo zadovoljni projektima koje u suradnji s Vladom Republike Hrvatske provodimo u dijelu revitalizacije sisačko-moslavačkog kraja. Nikad se u povijesti ovako puno nije ulagalo u našu županiju i moj tim je znao prepoznati ovu priliku. Priliku za novi početak, za razvoj koji smo čekali godinama. Autocesta, novi poduzetnički centri, potpore za poljoprivrednike, gospodarstvenike, gradnja nove policijske postaje, centralno skladište obrane od poplava, nove višestambene zgrade, vrtići, učenički i studentski dom, bespovratna sredstva za ulagače na našem području... To je samo mali dio projekata koji provodimo na području naše županije.

Uručena javna priznanja Županije

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine uručena su javna priznanja Županije. Nagradu Sisačko-moslavačke županije za doprinos njezinu ugledu i promidžbi u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobila je Zaklada Marin Čilić koja je omogućila gradnju dva sportska terena u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici. Nagradu za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju primili su umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan i dr.sc. Sanja Lončar – autori monografije "Spomen-obilježja Domovinskog rata od 1991. do 1995. u Sisačko-moslavačkoj županiji". Nagradu Sisačko-moslavačke županije za životno djelo posmrtno je dobio Božidar Škofač, slikar rodom iz Letovanića, osnivač jedne od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj – Etno zbirke Škofač koji je svojim umjetničkim stvaralaštvom obogatio kulturni izričaj ne samo područja općine Lekenik nego cijele Sisačko-moslavačke županije i šire. Nagrada Sisačko-moslavačke županije za životno djelo na svečanoj je sjednici uručena i književnom povjesničaru i kritičaru Đuri Vidmaroviću.

Našim sugrađanima sada je jasno zašto smo proteklih tjedana prevozili razbijene automobile po gradu – nismo otvarali autootpad, već smo vježbali za natjecanje Jaskanski DVD u jakoj konkurenciji s profesionalcima postigao veliki uspjeh na natjecanju Nismo otvarali autootpad, već smo tjednima vježbali za natjecanje PROJEKT obuhvaća Gundulićevu, Vukovarsku, Stepinčevu, Sljemensku, Kolodvorsku i Kapelsku ulicu te dio Višnjevca Poboljšanu uslugu će izravno osjetiti 7500 građana Osijek dobiva 30 km nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže Od jeseni vrtić će imati 10 grupa, za razliku od prošlogodišnjih 9, a novooformljena grupa bit će smještena u prikladan prostor Dječji vrtić Zvončić bilježi rast broja upisanih Svako dijete s oba zaposlena roditelja imat će mjesto u vrtiću