Izbornik
Naslovnica Gradovi
Fokus na razvijanje gospodarstva

Inkubaciju prošlo 85 tvrtki: Nastojimo im omogućiti što kvalitetnije uvjete za rad

U Tehnološkom parku pružaju usluge poslovnog i poduzetničkog savjetovanja malih i srednjih tvrtki u svim fazama njihova poslovnog ciklusa
Foto: Vinkovci
Svi su kapaciteti popunjeni, traži se mjesto više, a rastao je i broj zaposlenih

Iz Grada Vinkovaca redovito ističu kako im je jedan od fokusa rada i djelovanja stvaranje boljih uvjeta i razvijanje gospodarstva na području grada.

Odlični rezultati
Slijedom toga čelnici grada ističu kako se tijekom 2022. godine u vinkovačkim poduzetničko-potpornim institucijama tražilo mjesto više, da su svi kapaciteti bili popunjeni, dok je u isto vrijeme rastao broj novoosnovanih tvrtki, ali i broj zaposlenih.

Konkretno, u Tehnološkom parku Vinkovci trenutačno posluje 20 tvrtki u kojima su zaposlena 42 djelatnika, sa stalnim rastom ovih brojki godinama unazad. U Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci, podružnici Tehnološkog parka, također su u prošloj godini imali popunjenu infrastrukturu, odnosno u zakupu prostora bilo je 19 tvrtki s 58 zaposlenih, od kojih je čak njih 14 novoosnovanih.

Govoreći o rezultatima, direktor Tehnološkog parka Vinkovci Josip Gilja rekao je kako su od osnivanja parka proces inkubacije prošle ukupno 53 tvrtke, dok su isti proces u Poduzetničkom inkubatoru prošle ukupno 32 tvrtke.

– Našim tvrtkama nastojimo omogućiti što bolje i kvalitetnije uvjete za rad i obavljanje njihovih djelatnosti. Svakodnevno smo na raspolaganju svim poduzetnicima smještenim u Tehnološkom parku i Poduzetničkom inkubatoru s ciljem poticanja njihova rasta i razvoja. Tako je, recimo, tijekom 2022. godine odrađeno više od 200 sastanaka s poduzetnicima stanarima, na kojima se razgovaralo o svim segmentima njihova poslovanja, od pravnih i financijskih procedura pri osnivanju tvrtke, otvaranja E-računa, vođenja knjigovodstva, prijava na javne pozive i natječaje, do prijava na otvorene mjere HZZ-a i projektnih prijava na natječaje Hamag-Bicroa – rekao je Gilja.

Dodao je i kako isto tako nastoje biti prepoznatljivi i u gradskim srednjim školama tako da su učenicima omogućili posjete i upoznavanje sustava rada Tehnološkog parka, ali i samih tvrtki stanara. Tijekom 2022. godine organizirali su desetak posjeta učenika Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci.

Niz aktivnosti
Važno je podsjetiti, dodaje, da u Tehnološkom parku pružaju usluge poslovnog i poduzetničkog savjetovanja malih i srednjih tvrtki u svim fazama njihova poslovnog ciklusa. To se prije svega odnosi na savjetovanje pri razradi poduzetničke ideje, izradi poslovnog modela/strategije razvoja, izradi poslovnog plana, izradi investicijske studije, postavljanju organizacijske strukture i analize tržišta, izradi marketinških planova, upravljanju kvalitetom, poreznom savjetovanju i slično. Napomenuo je da je u okviru projekta "Poduzetničko informiranje i umrežavanje" Tehnološki park Vinkovci organizirao 28 info-radionica, pet okruglih stolova, konferencije i individualna savjetovanja. Provedeni su i razni projekti, edukacije, osnovan je i Centar za svjetlovodne tehnologije…

Jedini Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije u Hrvatskoj

– Već neko vrijeme u Vinkovcima imamo izraženu tendenciju rasta broja novootvorenih tvrtki, ali i rasta zapošljavanja, što je u ovoj priči i najvažniji podatak. Sigurno da sve to utječe i na gospodarstvo u cjelini, koje ostvaruje rekordne brojke. Uvjeren sam kako iz tadašnje perspektive, kada smo otvarali naš Poduzetnički inkubator, mnogi nisu bili svjesni koliko ovakve potporne institucije znače za razvoj poduzetništva u jednom gradu, kako u smislu stalnog inkubiranja novih tvrtki tako i u pogledu brojnih programa i projekata za poduzetnike i građane koje redovito provode. Najbolji primjer takve prakse je prvi i jedini Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Krešimir Ačkar obišli su radove na poduzetničkom inkubatoru u Podložnici Poduzetnički inkubator u Podložnici vrijedan nešto više od 26 milijuna kuna Vjerujemo da će iz ove zgrade jednom izaći jedan novi Rimac ili Infobip DODATNI KAPACITETI U novom vrtiću u Molvicama (slika gore) bit će 52 nova mjesta, a radovi bi trebali završiti za šest mjeseci. Rekonstrukcijom DV Izvor (slika desno) osigurat će se 104 nova mjesta, imat će natkrivenu terasu, a rok je 13 mjeseci Rješenje za dugogodišnji problem Gradi se vrtić u Molvicama, dograđuje "Izvor" u Krklecovoj U suradnji s Gradom Slatinom već je pripremljen materijal kojim će se nastaviti uređenje mrtvačnice koja bi do blagdana Snježne Gospe trebala zasjati novim sjajem, nakon što se fasada i stolarija osvježe novim slojem boje Uklonjen otpad, zaraslo raslinje, dotrajalo drveće i panjevi Divlje odlagalište otpada sada je park, a uz njega je uređeno i dječje igralište