Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Predstavljen projekt “HUMNap - onečišćenje zraka i biomarkeri učinka ljudi”

Istraživanje kako okoliš utječe na ljudski genom

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Skoro milijun kuna vrijedan projekt provodi se u Hrvatskoj, Francuskoj i Švicarskoj, a istraživanje će trajati četiri godine

U Vinkovcima je predstavljen međunarodni projekt “HUMNap - onečišćenje zraka i biomarkeri učinka u ljudi”. Riječ je o projektu vrijednome 970.000 kuna, a čiji je nositelj Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb, i u koji su se Vinkovci uključili još 2019. godine.

- Povod sastanka je početak realizacije ovoga projekta u koji su se uključili i Vinkovci. U projekt su uključene tri zemlje, Hrvatska, Francuska i Švicarska, a Vinkovci su među tri grada iz naše zemlje koja sudjeluju u projektu. Sam projekt je vrlo zanimljiv jer ima za cilj utvrditi kako okoliš utječe na promjenu ljudskog genoma. Naime, u projektu bi uz pristanak, kroz davanje krvi i urina, trebalo sudjelovati 50-60 naših sugrađana koji zadovoljavaju projektna pravila i na temelju tih uzoraka stručnjaci će doći do određenih spoznaja - rekao je zamjenik gradonačelnik Vinkovaca Josip Romić.

Voditelj projekta dr. Goran Gajski napomenuo je kako projekt traje četiri godine, od 2021. do 2025. godine te najavio kako u naredne četiri godine žele istražiti učinak tvari i čestica iz zraka na zdravlje ljudi, ovoga puta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Po završetku istraživanja dobit će se jasnija slika, odnosno na biološkim uzorcima će stručnjaci moći vidjeti kako potencijalno onečišćenje zraka utječe na genom, upale i osjetilni stres kod ljudi.

- Plan je uz pomoć patronažne službe “prikupiti” 50-60 osoba koji trebaju dati dva puta na godinu (zima/ljeto) krv i urin te ispuniti pripremljeni kratki upitnik. Prikupljeni uzorci šalju se istoga dana u švicarski laboratorij na obradu, a dobiveni podatci usporedit će se s podatcima prikupljenima iz mobilne mjerene postaje za utvrđivanje kvalitete zraka koju besplatno dva puta godišnje osigurava Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Zagreb - pojasnio  je ravnatelj vinkovačke bolnice Krunoslav Šporčić.