Izbornik
Naslovnica Gradovi
Nastavlja se edukativno-muzejski program Centra za kulturu Čazma

Izrađivali razglednice i vremensku lentu zavičaja

ZA SUDJELOVANJE u programu i trajnu uspomenu svi su dobili medalju
Foto: Grad Čazma
Cilj potrage za blagom je da djeca skupe dvanaest predmeta. Riječ je o fotografijama na kojima su predmeti iz naših muzejskih zbirki. U drugom dijelu oni apliciraju fotografije na lentu koju smo im pripremili

Moj zavičaj – To sam ja edukativni je muzejski program Centra za kulturu Čazma koji se nastavlja i ove godine.

Uključuje pedagoško-interaktivne programske aktivnosti koje, uz popularizaciju baštine zavičaja, naglašavaju i određene predmete iz muzejskog fundusa Gradskog muzeja Čazma, pričajući tako priču o prošlim vremenima, događajima i osobama.

Osnovni cilj programa je edukacija građana različite dobi, obrazovanja i društvenog statusa, kako bi postali baštinski svjesne, savjesne i odgovorne osobe, koje će u bližoj i daljnjoj budućnosti stvarati i oblikovati život grada.

Ovih je dana održana prva ovogodišnja aktivnost u kojoj su sudjelovali učenici od prvog do četvrtog razreda Područne škole Dapci, s učiteljicama Danijelom Modrić i Valentinom Erjavec.

U Gradskom muzeju učenici su sudjelovali na radionici izrade razglednice, a potom su krenuli u izradu lente vremena čazmanskog kraja, s naglaskom na Dapce. Prikupljeno blago, odnosno fotografije lijepili su na lentu, uz prigodnu priču o svakom od njih. Na samom su kraju dobili nagradu – medalju kao trajnu uspomenu.

– Uistinu svi dođu vrlo uzbuđeni, željni pobjede i pronaći blago. Naglasila bih da je to učenje o vlastitoj povijesti i zavičaju kroz dinamičnu igru. Cilj potrage za blagom, kao jedne od aktivnosti, je da djeca skupe dvanaest predmeta. Riječ je o fotografijama na kojima su predmeti iz naših muzejskih zbirki. U drugom dijelu oni apliciraju fotografije na lentu dužine dva metra koju smo im pripremili. Razgovaramo o tim predmetima, a oni lentu nose u školu i stavljaju na jedan od zidova u razredu, tako da ih tijekom školske godine podsjeća na osnovne događaje iz njihove zavičajne povijesti – rekla je ravnateljica Centra za kulturu Maja Cepetić Rogić ističući dobru suradnju s Osnovnom školom Čazma.

Program financiraju Ministarstvo kulture i medija RH i Grada Čazme, a započeo je 2019.

KOVAČKU RADNJU otvorio je 1903. Janoš Žambok, naslijedio ga je sin Andrija, a Drago Žambok nastavio je taj težak, zanimljiv i danas rijedak posao. No kad čekić i nakovanj uđu u krv, nema druge nego da zanat i dalje uspješno živi Uz udarce čekića odraslo je pet naraštaja obitelji Žambok Čim sam se rodio, ja sam umjesto dude dobio čekić u ruke. To je nešto što je u krvi NAKON radnog sastanka ministri Branko Bačić i Davor Božinović te župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Željko Turk obišli su objekte oštećene u potresu na kojima se provodi rekonstrukcija Radni sastanak Ministar Bačić: Zadovoljan sam obnovom u Zaprešiću RADOVI U RADIONICI bjelovarske tvrtke su pri kraju, uskoro počinje montaža na korzu. Cijeli projekt bio je izazovan jer su trebali osmisliti probne modele, no zadovoljni su kako sve izgleda, kažu u obiteljskoj bjelovarskoj tvrtki Metalac oprema korzo klupama i koševima za otpad Obnova korza mijenja vizuru grada: Drago mi je da je ovaj posao dobila domaća tvrtka