Izbornik
Naslovnica Gradovi
U sklopu sinagoge trebala bi se urediti i koncertna dvorana

Jedina sinagoga koja je preživjela Drugi svjetski rat uskoro će zasjati punim sjajem

U SKLOPU sinagoge trebala bi se urediti i reprezentativna koncertna dvorana koja će služiti za nastupe glazbenika, ali i polaznika koprivničke Umjetničke škole
Foto: Robert Mihaljević
Za dovršetak obnove sinagoge koja je danas zaštićeno kulturno dobro RH, ali i Kulturni centar "Prim. dr. Krešimir Švarc", nazvan po poznatom koprivničkom liječniku, treba dva milijuna eura

Već 20 godina pomalo se obnavlja koprivnička sinagoga, jedina koja je u Hrvatskoj potpuno preživjela strahote II. svjetskog rata. Sinagoga je danas zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske, ali i Kulturni centar "Prim. dr. Krešimir Švarc", nazvan po poznatom koprivničkom liječniku, humanistu i publicistu. Ima neke simbolike u tome da će konačni dovršetak obnove početi upravo 20 godina otkako su krenuli prvi radovi na toj povijesno vrijednoj zgradi.

Odobren novac
Ovih je dana za dovršetak obnove sinagoge u Koprivnici odobreno dva milijuna eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO). Gradonačelnik Mišel Jakšić i njegova zamjenica Ksenija Ostriž sudjelovali su na svečanosti uručivanja ugovora za nastavak obnove javnih zgrada na kojima su provedene mjere zaštite financirane iz FSEU u okviru NPOO-a.

– Potpisanim ugovorom Gradu Koprivnici odobrena su još dva milijuna eura sredstava za cjelovitu obnovu sinagoge, odnosno Kulturnog centra "Dr. Krešimir Švarc – rekli su iz gradske uprave.

Gradonačelnik je ranije znao reći kako upravo ta sinagoga "govori o duhu koji građani Koprivnice nose u sebi, duhu otvorenosti, tolerancije i prihvaćanja različitosti". Koprivnička sinagoga, podsjeća, jedina je u Hrvatskoj preživjela Drugi svjetski rat.

U proteklih desetak godina u rekonstrukciju sinagoge uloženo je oko pet milijuna kuna. Zadnji veliki radovi stajali su ukupno oko 2,5 milijuna kuna. Novac je osiguran iz fonda solidarnosti EU za dodjelu bespovratnih sredstava u provedbi mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa. Tim novcem za sinagogu u samome središtu grada u Svilarskoj ulici izrađeni su projekti za sve građevinsko-statičke zahvate: pripremne radove i radnu skelu, ojačanje zabatnog zida, sanaciju konstrukcije krovišta, sanaciju i ojačanje stropova kata i prizemlja, izvedbu čeličnih zatega u nivou stropova kata i prizemlja, ojačanje stupova kata i prizemlja, sanaciju i ojačanje zidanih zidova. S nova dva milijuna eura iz NPOO-a, tumače u gradskoj upravi, sinagoga će konačno biti u cijelosti sanirana i obnovljena. Dakle, 20 godina od prvih radova.

Oznaka zaštite
Koprivnička sinagoga dobila je prije četiri godine ploču Ministarstva kulture u kojem je označena kako zaštićeno kulturno dobro RH. Tim povodom upriličeno je i svečano otvorenje sinagoge kao Kulturnog centra "Prim. dr. Krešimir Švarc".

– Ovaj kulturni centar zalog je da će sjećanje na židovsku zajednicu biti dio Koprivnice. Raduje me da će kulturni centar u sinagogi biti povezan s glazbenom školom. Upravo glazba i kultura koje su okrenute mlađim generacijama najbolji su način komemoriranja i sjećanja na to koliko je vrijedna bila židovska zajednica. I koliko je doprinosila gospodarstvu, kulturi, društvenom životu grada – naglasio je tom prigodom tadašnji veleposlanik Izraela Ilan Mor.

U sklopu sinagoge trebala bi se urediti i reprezentativna koncertna dvorana koja će služiti za nastupe glazbenika, ali i polaznika koprivničke Umjetničke škole. U posljednje vrijeme u sinagogi se održavaju brojna kulturna događanja te postavljaju reprezentativne izložbe likovnih djela.

VATROGASNA ZAJEDNICA Osječko-baranjske županije dodijelila je priznanja i odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama Vatrogasna zajednica Osječko-baranjske županije slavi 30. rođendan Osječko-baranjska županija izdvaja dodatna sredstva za vatrogasce PROJEKTIMA koji će se provoditi povećat će se kapacitet vinkovačkih vrtića za 270 mjesta Kapacitet u vrtićima veći za 270 mjesta Vinkovci će i u 2024. godini biti veliko gradilište PREDSJEDNIK Vlade Andrej Plenković rekao je da je procjena da ovakve projekte gradnje stanova treba nastaviti te je u planu izgradnja još 36 zgrada, od čega 20 u Sisku, a sve te zgrade bit će financirane iz državnog proračuna Vidljivi i opipljivi rezultati procesa obnove U Petrinji uručeni ugovori o najmu stanova u novim zgradama