Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Dva mjeseca gradonačelnik Damir Mandić i suradnici obilazili su sve gradske četvrti i mjesne odbore

Karlovčani gradskoj upravi prijavili komunalne probleme

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Projekti koje su građani apostrofirali, bit će uvršteni u proračun Karlovca za iduću godinu, ali i u daljnje projekcije

Protekla dva mjeseca gradonačelnik Damir Mandić je zajedno s pročelnicima upravnih odjela i predstavnicima gradskih tvrtki i 
ustanova obilazio mjesne odbore i gradske četvrti na zborovima građana organiziranim pod nazivom “Susret s gradonačelnikom i 
suradnicima”.

Prezentacija pa rasprava

– Riječ je o projektu koji smo provodili i prethodnih godina, no morali smo tu praksu prekinuti u pandemiji korone. Ove smo se godine vratili i na ovaj način među građane kako bismo u izravnoj komunikaciji zajedno prokomentirali probleme, razmotrili prioritete – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik.

U svakom mjesnom odboru i gradskoj četvrti, predstavnici gradske vlasti isprva su prezentirali komunalne projekte koji su u tijeku ili u planu, nakon čega su građani iznijeli probleme koji ih muče. S obzirom na to da je čitav grad, zapravo, jedno veliko gradilište, bilo da se radi o projektu Aglomeracije kojim se vrši zamjena vodovodne i postavljanje kanalizacijske mreže te ostale infrastrukture ili rekonstrukciji vrelovodne mreže, većina je primjedbi i nedoumica građana bila na tu temu; do kada će radovi trajati ili kada će početi u kojem kvartu, kako organizirati alternativne prometnice, propitivala se kvaliteta radova, a puno je interesa bilo i za gradnju nogostupa u dijelovima grada gdje ga još nema.

Bilo je zanimanja građana i za uređenje igrališta u određenim kvartovima, raspravljalo se o gospodarenju otpadom, uređenju 
zelenih površina, parkirališnim mjestima, završetku gradske obilaznice te sličnim komunalnim pitanjima.

Osim pročelnika, na zborovima građana bili su i neki direktori gradskih tvrtki, ovisno o problematici određenog dijela grada koji su građanima odmah dali odgovore na niz pitanja ili zabilježili problem kako bi ga mogli riješiti.

Anonimni upitnici

– Ovi su zborovi građana izvrsna prilika da svi u gradskoj upravi, ustanovama, tvrtkama, čujemo i prokomentiramo stvarne probleme građana u njihovim mjesnim odborima i gradskim četvrtima. Posebno mi je drago da su građani svojim dolaskom prepoznali vrijednost ovakvih susreta na kojima lakše određujemo prioritete koje ćemo potom ugraditi u proračun za 2023. godinu, ali i u projekcije za 2024. i 2025. godinu. Moramo biti svjesni da u zadnjih dvije godine, pogotovo zbog korone, koliko god smo semi trudili, ipak smo bili limitirani u toj direktnoj komunikaciji i s Vijećima mjesnih odbora i gradskih četvrti, tako da smatram da su ovogodišnji susreti bili i dobra prilika da analiziramo sve ono što smo radili proteklih godina. Iako je velik dio problema koje smo čuli od građana bio očekivan, ipak, bilo je i stvarnih problema za koje gradske službe nisu imale informacije. Osim toga, građani su pred gradsku upravu stavili i izazov da budemo brži u reakcijama na probleme koji su nam naznačeni – kazao je gradonačelnik Mandić.

Građani su na susretima imali priliku ispuniti i anonimni upitnik, a odgovori na sva pitanja dostavljaju se Vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora koji to prezentiraju građanima.