Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Koprivnica dobila novu školu, Podravka novu poslovnu zgradu

1/3
Foto: Robert Mihaljević
Godinu će Koprivnica pamtiti po dobrome, između ostalog počeli su megaprojekti aglomeracije i gradnje drugog kolosijeka pruge koji će iz temelja promijeniti urbani standard Koprivnice

Koprivnica će proteklu godinu pamtiti po dobrome, unatoč epidemiji, globalnoj krizi, inflaciji i strahu od još jedne recesije. Izabrali smo 10 najvažnijih događaja koji su obilježili 2022.

1. Otvorena nova škola

Početkom rujna otvorena je nova Osnovna škola Podolice vrijedna 60 milijuna kuna. U školu je prvog dana ušlo 370 učenika i 30 prosvjetnih radnika. Ima osam učionica za razrednu nastavu i 11 različitih kabineta. Namijenjena je za provedbu jednosmjenske nastave s kapacitetom 16 razrednih odjela: osam nižih razredne i osam viših predmetne nastave. Može primiti najviše 448 učenika, a ima jednodijelnu sportsku dvoranu s pripadajućim vanjskim terenima.

2. Grade se nadvožnjaci

Moćna građevinska mehanizacija od lani je u punom pogonu u Koprivnici, ali i na cijeloj trasi drugoga kolosijeka pruge od Križevaca do mosta na Dravi dugoj oko 43 kilometra. Ukupna vrijednost projekta je oko tri milijarde kuna, a većinu novca osigurala je Europska unija. Naveliko se gradi i nadvožnjak Danica nakon kojeg će se konačno zatvoriti prijelaz na Čardi. Gradi se i novi cestovni podvožnjak ispod pruge kod Podravkinih silosa, čime bi se zatvorio iznimno opasan prijelaz kod Pavelinske.

3. Počela aglomeracija

Počeo je megaprojekt aglomeracije, najveće ulaganje u infrastrukturu u povijesti Koprivnice, a ukupna vrijednost radova s PDV-om penje se na čak 512 milijuna kuna. Izgradit će se 10,7 kilometara kanalizacije u prigradskim naseljima, obnovit će se 13 kilometara kanalizacijske mreže u Koprivnici, izgraditi četiri retencijska bazena za oborinsku vodu. Izgradit će se i 12,5 kilometara novih vodoopskrbnih cjevovoda, a na području grada obnovit će se 20 kilometara stare vodovodne mreže.

4. Obnovljena Podravka

Novouređeno sjedište Podravke u Starčevićevoj ulici službeno je otvoreno u rujnu. Radovi su ukupno stajali oko 104 milijuna kuna bez PDV-a, a u cijelosti su financirani novcem Podravke. Cjelovitom obnovom u zgradi broj radnih mjesta s dosadašnjih 521 povećan je na 586, a energetski razred s razine D podignut je na razinu A. Zahvaljujući energetskoj obnovi, potrošnja energije za grijanje smanjit će se za 82 posto.

5. Europska prijestolnica

Koprivnica je u travnju u Bruxellesu proglašena Europskom prijestolnicom uključenosti i raznolikosti. U finale za važnu nagradu koja se prvi put dodjeljuje ove godine ušla su ukupno 23 EU grada. Grad Koprivnica zlatni je dobitnik u kategoriji jedinica s manje od 50.000 stanovnika, a nagradu je osvojio za provedbu učinkovite strategije za pružanje podrške osobama s invaliditetom i nacionalnim manjinama.

6. Novi vrtići

Koprivnica će graditi dva nova dječja vrtića, jedan u prigradskom naselju Herešinu, a drugi na Bajeru, ukupne vrijednosti 43 milijuna kuna. Kapaciteta su oko 300 djece, a projekti su prošli na natječaju u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. Vrtić u Herešinu kapaciteta oko 50 djece stajat će otprilike 8 milijuna kuna, a iznos sufinanciranja iz NPOO-a je gotovo 4 milijuna kuna. Vrtić na Bajeru je kapaciteta oko 260 djece, vrijednost investicije je oko 35 milijuna kuna, a iznos sufinanciranja 20 milijuna.

7. Nova tvornica

Uprava i radnici Podravke simbolično su u listopadu u Koprivnici obilježili početak radova na novoj tvornici tjestenine koja se gradi pokraj tvornica Vegete i juha. Vrijedna je oko 100 milijuna kuna i bit će dovršena u ljeto. Kapaciteta je 10.000 tona godišnje i otvorit će 20-ak novih radnih mjesta. Podravka će u tvornici proizvoditi industrijsku tjesteninu za potrebe juha i drugih proizvoda te tjesteninu za prodaju u trgovačkim lancima.

8. Otvoren McDonald’s

Koprivnica je u srpnju dobila McDonald’s. U projekt je uloženo 2,7 milijuna eura, a otvoreno je više od 50 radnih mjesta. Koprivnica je postala 18. grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti svjetski popularnim lancem brze hrane, a riječ je o 39. McDonald’su u Hrvatskoj.

9. ITU počinje

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo je poziv za urbana područja za integrirana teritorijalna ulaganja (ITU mehanizam). Koprivnici i devet općina odobreno je 18 milijuna eura ulaganja u dodatno povećanje životnog standarda i gospodarskog napretka. Grad planira izgraditi kompleks tržnice, novu knjižnicu i pothodnik ispod magistrale.

10. Vratila se renesansa

Renesansni festival u Koprivnici vratio se u kolovozu u velikom stilu. Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane epidemijom koronavirusa, na gradskim bedemima sve je odisalo dalekom prošlošću, zabavom, atrakcijom, uzbuđenjima. Bilo je više stotina sudionika iz 15 europskih zemalja. Festival je u četiri dana posjetilo više desetaka tisuća turista.