Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Održan sastanak gradonačelnika i načelnika vezan uz prugu Novska – Dugo Selo

Kutina iščekuje skorašnju modernizaciju pruge do Zagreba

Foto: Kutina
Po završetku projekta ovo će biti pruga koja će udovoljavati standardima EU i imati najmoderniji sustav za praćenje prometa, odnosno europski sustav za nadzor nad vlakovima

Na sjednici Gradskog vijeća Kutine jedna od tema bilo je i pitanje željezničke pruge. Naime, zbog lošeg tehničkog stanja pruge do Zagreba se iz Kutine putuje dva sata, što je već godinama velik problem za sve putnike, osobito one koji rade u Zagrebu i studente. Stoga je nezavisni vijećnik Davor Kljakić pitao gradonačelnika kada će se izgraditi drugi kolosijek pruge Dugo selo – Novska.

Gradonačelnik je izvijestio Vijeće o nedavno održanom sastanku sa županom Ivanom Celjakom, gradonačelnicima Novske, Ivanić-Grada i Popovače i načelnicima Velike Ludine i Križa. Svi su oni zainteresirani za ovaj projekt za koji je dokumentacija već pripremljena.

– Ovim projektom obnovit će se i izgraditi ukupno 95 kilometara pruge, od čega 84 kilometara potpuno nove dvokolosiječne pruge, modificirat će se šest kolodvora i dvanaest stajališta i obnoviti 24 mosta. Po završetku projekta ovo će biti pruga koja će udovoljavati standardima EU i imati najmoderniji sustav za praćenje prometa, odnosno europski sustav za nadzor nad vlakovima. Dio pruge Kutina – Novska planira se realizirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, dok će se radovi od Kutine do Dugog Sela sufinancirati iz Kohezijskog plana. Ove jeseni planira se raspisati javna nabava za izvođenje cjelokupnih radova – objasnio je gradonačelnik Babić.

Gradonačelnik ističe kako je zaključeno da će se zatražiti sastanak s ministrom prometa Olegom Butkovićem ili predsjednikom Uprave HŽ-a kako bi se dobila dodatna jamstva da se kreće u taj projekt, jer postojeća pruga ne zadovoljava kriterije ni po pitanju putničkog ni teretnog prijevoza. 

Festival vina Kutina KUTINA Krajem svibnja 29. festival vina – MoslaVina Kutina SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Županija u Kutini uređuje Dom za starije osobe ŠKOLOVANJE U Kutini osigurana 34 pomoćnika u nastavi za 34 učenika