Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Uređene plaže i kupališta svake godine privlače sve veći broj posjetitelja

Moderna oprema i pristup osobama s invaliditetom posebnost su pulskih plaža

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
U posljednje četiri godine uloženo je više od 20 milijuna kuna u uređenje najfrekventnijih zona kao što su kupališta Valkane, Valsaline (Mornar), Stoja, Gortanova uvala, Zelenika i Sacciorgana

Sustavnim ulaganjem, plaža na Hidrobazi iz zapuštenog prostora nasuprot Brijuna pretvorena je u atraktivan dragulj i jednu od najpoželjnijih ljetnih destinacija u Puli. No Grad Pula značajna sredstva ulaže i u razvoj ostalih gradskih plaža i kupališta.

Ručnicima, suncobranima i "luftićima" u borbu protiv koncesija Ispravak Grad Pula: Plaže će i dalje biti svima dostupne

Sumirajući ulaganja u posljednje četiri godine, riječ je o iznosu koji premašuje 20 milijuna kuna, a između ostalog mogu se izdvojiti uređenja najfrekventnijih zona kao što su kupališta Valkane, Valsaline (Mornar), Stoja, Gortanova uvala, Zelenika i Sacciorgana.

Novi piknik setovi

– Kupači, odnosno posjetitelji plaža imaju različite afinitete, a Pula svojom raznolikošću i bogatom ponudom u koju se sustavno ulaže zaista može zadovoljiti sve potrebe. Maksimalno koliko financijski možemo, zadržavajući stabilnost proračuna, ulažemo u plaže po definiranim prioritetima što ćemo činiti i dalje. Posebnu pažnju posvećujemo i sadržajima za osobe sa smanjenom pokretljivošću kako bismo im osigurali neometano korištenje plaža i sadržaja koje one nude – kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Na kupalištu Valkane tako su uređeni mali mol, veliki centralni mol kao i plato ispred mola, uređeno je zapadno sunčalište te sunčalište i rampa za osobe s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. Postavljeni su i novi piknik setovi na kupalištu, zamijenjene su stube za ulazak u more te ograda iznad igrališta za odbojku na pijesku koje je također uređeno, saniran je kupališni objekt i sanitarni čvor.

osigurano prostornim planovima kojima je zabranjeno ograđivanje plaža Pulske plaže ostaju dostupne i otvorene za sve posjetitelje

Od kupališta Valkane do Mornara, odnosno Valsalina proteže se najpoznatije pulsko šetalište Lungomare. Između borove šume s trim stazom s jedne strane i prirodne stjenovite morske obale s druge strane, jednosmjerni promet i nogostup osiguran ogradom dijeli prolaznike i šetače od obale i mora. Stijene kao platoi za sunčanje ili one pristupačne samo spretnijima, uz predivne zalaske sunca, pružaju poseban doživljaj, svjedoče brojni posjetitelji. Potez je to od približno dva kilometra šetnice koji se redovito održava. Upravo na dijelu spomenute šetnice traje sanacija dotrajalog betonskog stubišta za pristup plaži, dok su prošle godine sanirane ploče šetnice koje su izišle iz svog ležišta zbog razgranatog korijenja stabala.

Foto: Grad Pula

I širi potez atraktivne kupališne lokacije kontinuirano se obogaćuje sadržajima i infrastrukturom. Na spomenutom Mornaru je prije nekoliko godina postavljeno privremeno pontonsko plivalište, za ljetne potrebe sportskih klubova koji su aktivni u toj zoni. Uređeni su sanitarni čvorovi, kako na Mornaru tako i u Gortanovoj uvali, prilagođeni i osobama s invaliditetom i onima smanjene pokretljivosti. Nadalje, sagrađen je dio nogostupa s javnom rasvjetom u Ulici Valsaline čime je, prvenstveno šetačima, osiguran siguran prolaz u nastavku šetnice. Rekonstruirane su i prometnice u Ulici Veruda i Ulici Stoja, sagrađen je rotor, izvedena su četiri nova autobusna ugibališta, a prije toga i nogostup s javnom rasvjetom u Ulici Valkne.

Poreč plaža Poreč U ljetnu sezonu s tri novouređene plaže

Prošle je godine Grad Pula obogatio sadržajima atraktivnu biciklističku rutu 308 pretvorivši je u „pametnu rutu 308“. Tako je nazvana budući da su na njoj postavljene pametne klupe i to na lokacijama Valkane, Valsaline i placa u Štinjanu, dok su na Zlatnim stijenama, Stoji i Lungomare (Školsko) postavljene pametne nadstrešnice s priključcima za punjenje elektronskih uređaja i električnih bicikla. Unapređenjem cikloturističke infrastrukture na atraktivnim lokacijama podignuta je cjelokupna ponuda turističke destinacije.

Sanitarije na otoku Veruda

Krajem siječnja ove godine dovršena je i konstruktivna sanacija centralne zgrade kupališta na Stoji zbog izrazito loše statičke stabilnosti građevine. Radovi su obuhvatili zamjenu stropne konstrukcije, vanjskih stepenica i nosivih dijelova (stupova, nadvoja i sl.), rješavanje problematike ravnog krova i odvoda te minimalne intervencije u interijeru. Od oko 623 tisuća kuna koliko su iznosili radovi sanacije, 70 tisuća kuna sufinanciralo je Ministarstvo kulture. Uređenje kupališta Stoja nastavlja se, a trenutačno se provode dva paralelna postupka: izrađuje se projektna dokumentacije Idejnog projekta uređenja kupališta i Glavnog projekta za obnovu mola i dijela obalnog zida, a sve sukladno posebnim uvjetima Konzervatora.

Plava zastava Svjetski dan zaštite okoliša Podignuta plava zastava na tri pulske plaže

Izdvojimo za kraj i Puljanima najomiljeniji otok Verudu koji odiše autentičnošću i prirodnim ambijentom na kojemu su uređeni sanitarni čvorovi i dječje igralište bez narušavanja karakterističnog otočnog ozračja.