Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
zaprešić

"Najbolja je investicija ulaganje u znanje i obrazovanje"

Stipendije u Zaprešiću
1/2
Foto: Zaprešić
Gradonačelnik Željko Turk donio je Odluku o dodjeli stipendija, prema kojoj se za ovu školsku/akademsku godinu dodjeljuje ukupno 60 stipendija

Grad Zaprešić iz godine u godinu nagrađuje znanje i obrazovanje pa je tako i za školsku/akademsku godinu 2023./2024. dodijelio ukupno 60 stipendija najboljim učenicima i studentima koji su zadovoljili temeljni kriterij, izvrsnost. Putem natječaja koji je objavljen 6. listopada ove godine, zaprimljen je ukupno 91 zahtjev, od čega je 81 zadovoljio kriterije propisane Odlukom o stipendijama Grada Zaprešića, kažu u Gradu.

Najvažnija izvrsnost

Nakon preraspodjela zbog manje zaprimljenih prijava unutar pojedinih kategorija u odnosu na planirani broj te zbog naknadnog odustajanja pojedinih kandidata od primitka stipendije, gradonačelnik Željko Turk donio je Odluku o dodjeli stipendija, prema kojoj se za ovu školsku/akademsku godinu dodjeljuje ukupno 60 stipendija – 28 učenicima srednjih škola, od kojih šest za deficitarna zanimanja i 32 studentima, od kojih 29 studentima sveučilišnog studija (13 za tehničke i 16 za društvene znanosti), a tri studentima u kategoriji ostalih visokih učilišta. Studentima prve godine studija dodjeljuje se petina ili šest od ukupno 32 studentske stipendije, što je i najveći broj stipendija koji im se prema odluci može dodijeliti. Ugovore o stipendiranju odabranim učenicima i studentima uručio je zamjenik gradonačelnika Alan Labus, čestitavši im na zadovoljenom temeljnom i najvažnijem kriteriju – izvrsnosti.

– Uz izdvajanja za održavanje i gradnju obrazovnih objekata te potpore programima ustanova i udruga koje se bave kulturom, sportom i drugim područjima koja utječu na kvalitetu života djece i mladih, oko 40 posto proračunskih sredstava izdvajamo za poboljšanje sustava odgoja i obrazovanja i kroz razne potpore i subvencije. Sve to smatram najboljim i najvrjednijim investicijama, jer ulaganje u mlade ulaganje je u kvalitetniju budućnost cijele lokalne zajednice – poručio je Labus. Mjesečni je iznos stipendije za učenike 100 eura, a za studente 150 eura. Prve dvije isplate bit će provedene odmah nakon potpisa svih ugovora o stipendijama, a ukupno je proračunom za ovu namjenu osigurano 91.000 eura, što je za 3000 eura više u odnosu na prethodnu godinu.

Poticajne nagrade

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Sandra Sabol Valenčak ističe da Grad Zaprešić kontinuirano potiče obrazovanje i nagrađuje znanje, pa su redovito u proračunu osigurana sredstva i za poticajne nagrade i priznanja najboljim učenicima. Poticajne nagrade, na temelju odluka učiteljskih vijeća osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zaprešić, dodijelit će se najboljem učeniku svakog osmog razreda kao poklon u vrijednosti od 100 eura. Osigurana su, uz ostalo, sredstva za uručenje priznanja i nagrada učenicima osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zaprešić, učenicima Srednje škole Ban Josip Jelačić i Područnog odjeljenja Glazbene škole Zlatka Balokovića u Zaprešiću, sportskim ekipama koje djeluju u sastavu školskih sportskih društava i učeničkim zadrugama za osvojeno jedno od prva tri mjesta na županijskim ili regionalnim natjecanjima te za plasman, odnosno sudjelovanje i osvojeno jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima u tekućoj školskoj godini.

Projekt predstavlja inovativan pristup spajanja sportske aktivnosti i skrbi za starije osobe Gimnastički klub Zaprešić "Oldschool_Gym" – rekreacijom do kvalitetnijeg života starijih građana Još 1998. godine na inicijativu Grada Zaprešića osnovan je tadašnji Centar za mladež s ciljem organiziranja različitih aktivnosti koje bi djeci i mladima omogućile kvalitetno provođenje slobodnog vremena Zaprešić Četvrt stoljeća CeZaM-a koji je okupio stotine volontera s tisućama sati rada Od 2. prosinca do 7. siječnja svaki će dan biti otvorene ugostiteljske kućice i prigodna prodaja Zaprešić dariva svoje najmlađe stanovnike i umirovljenike Sve je spremno za najslađu gradsku manifestaciju – Advent