Izbornik
Naslovnica Gradovi
U drvene klupe OŠ Ivana Mažuranića sjeo i gradonačelnik Ivan Bosančić

Nastava i roditeljski sastanci u učionici na otvorenome

U školi na otvorenome uče o bioraznolikosti i rade na osvješćivanju učenika o važnosti zaštite okoliša
1/3
Foto: Grad Vinkovci
Učionica ima i vlastiti ribnjak, a postavljena je u tek zasađenoj minijaturnoj slavonskoj šumi. Za potpuno prirodno okruženje pobrinule su se, između ostalih, i Hrvatske šume koje su donirale materijal i sadnice

“Slavonija na dlanu” naziv je projekta koji provodi Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Vinkovaca koji za cilj ima očuvanje bioraznolikosti, ali i edukacije i osvješćivanja učenika vezano za zaštitu okoliša. Jedan dio toga projekta je i učionica na otvorenome gdje će se odvijati redovna nastava, ali i učiteljska vijeća, roditeljski sastanci i mnoge druge aktivnosti.

Učiteljica biologije i voditeljica projekta Dinka Čorak podsjetila je kako je OŠ Ivana Mažuranića 2019. postala Eko škola, a od tada redovito dobivaju pozive za natječaje pa su u sklopu jednog od njih osmislili projekt “Slavonija na dlanu”. Za projekt su dobili 20 tisuća kuna te napravili vanjsku učionicu i 12 edukativnih panela s biljnim i životinjskim svijetom naših rijeka, koji su postavljeni na šetnici uz Bosut (od novog mosta do Krnjaša). Učionica ima i vlastiti ribnjak, a postavljena je u tek zasađenoj minijaturnoj slavonskoj šumi. Za potpuno prirodno okruženje pobrinule su se, između ostalih, i Hrvatske šume koje su donirale materijal i sadnice.

– Svjesni smo da nam djeca previše borave u zatvorenim prostorima, svi smo prepoznali potrebu učenika i nadam se da će svaka škola koja ima prostora i mogućnosti moći imati ovako prekrasnu vanjsku učionicu. Hvala svima koji su pomogli u realizaciji projekta kojim smo željeli učenicima i građanima približiti bioraznolikost naše Slavonije – rekla je ravnateljica škole Marina Markić.

U drvene klupe na otvorenome sjeo je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je i sam upozorio na važnost projekta.

– Iznimno je važno spojiti mlade s prirodom, dati im priliku da zavole sve što se zbiva u prirodi kako bi to sutra prenosili na druge. Priroda nas okružuje, moramo je čuvati, znati razumjeti. Okoliš smo dobili na korištenje, ali ga budućim generacijama trebamo ostaviti u onakvom stanju u kakvom smo ga dobili. Ovakvi projekti svakako tomu doprinose – rekao je Bosančić.

Dana 8. i 9. lipnja okupit će se brojni glazbenici koji će nastupiti u ljetnoj i intimnoj atmosferi ispod stoljetnih krošnji Đani Stipanićev, Danijela Pintarić, zbor Zvjezdice, Gudački kvartet... “Klasika u Novim dvorima” spoj je glazbe, prirode i povijesne baštine SOLISTI I BALETNI ANSAMBL HNK u Osijeku obilježili su obljetnicu praizvedbe prvog hrvatskog baleta “Jela”. Oživljeno je tom prilikom najvažnije djelo čepinskog skladatelja, a gost je na baletnoj izvedbi bio i Nikola pl. Adamovich, rođak Bele Adamovića Rođendan Čepina i 125 godina prvog hrvatskog baleta “Jela” SVEČANOJ SJEDNICI Skupštine Osječko-baranjske županije, održanoj u Gospodarskom centru OBŽ-a, prije dva mjeseca završenoj i jednoj od najvažnijih investicija Osječko-baranjske županije, nazočio je i državni vrh Brojni projekti realizirani uz europska i nacionalna sredstva Plenković: Stekli su se preduvjeti za razvoj županije i cijele Slavonije