Izbornik
Naslovnica Gradovi
Ugovor za financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama

Neki pripremaju dozvole, a mi smo krenuli s projektom geotermalne bušotine

Očekujemo temperaturu vode do 80°C, kojom planiramo grijati poslovnu zonu Veliko Korenovo, a poslije i Grad Bjelovar
Foto: Bjelovar

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen uručili su gradonačelniku Grada Bjelovara Dariju Hrebaku Ugovor za financiranje aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama, vrijedan 235.389,00 eura. Naime, Grad Bjelovar prijavio je na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt pod nazivom Zelena mreža Bjelovara, u vrijednosti od 336.081,25 eura, a bespovratno je dobio 80 posto od toga iznosa, što je bio i maksimalan iznos sufinanciranja.

Projekt podrazumijeva financiranje 365 novih stabala, 55 klupa, 26 koševa za otpatke i 12 za selektiranje otpada te tri javne česme.

Stabla će se tako saditi duž pravca Zagreb – Križevačka cesta i u Zagrebačkoj ulici, na Boriku, u središnjem glavnom parku, pokraj novoga Gradskog stadiona, u Ulici Mlinovac, Franjevačkoj ulici te ulicama Ivana Mažuranića i Marije Jurić Zagorke. Nove klupe bit će, između ostaloga, i u parku, a česme će biti postavljene također u središnjem gradskom parku, u parku pokraj kolodvora i na Boriku. Koliko se u Gradu pazi na energetsku učinkovitost, govori i činjenica da započeo projekt gradnje bušotine za geotermalnu energiju u Velikom Korenovu.

– Neki kažu da će Velika Gorica i Osijek biti prvi gradovi koji će koristiti geotermalnu energiju za grijanje gradova. Pogrešno, oni samo imaju malo jači PR. Naime, dok oni još ishođuju sve potrebne dozvole i projekte, mi smo u Gradu Bjelovaru već započeli s projektom gradnje bušotine vrijednim 4,4 milijuna eura s PDV, na dubini 1500 metara, gdje očekujemo temperaturu vode do 80°C, kojom planiramo grijati poslovnu zonu Veliko Korenovo, a poslije i Grad Bjelovar jer planiramo napraviti još 5-6 takvih bušotina. Uskoro počinje postavljanje tornja visine 30-tak metara, a samo bušenje je predviđeno u siječnju. Od Bjelovara želimo napraviti, u idućih 10 godina, u potpunosti energetski samoodrživ grad – kazao je gradonačelnik Hrebak.

Punjači su postavljeni na stupovima javne rasvjete u Ulici Ljudevita Šmidhena, Ulici Ljudevita Gaja te u Ulici Josipa Komparea, na parkiralištu iza kina, a time se nastoji potaknuti Samoborce na kupnju ekološki prihvatljivih automobila Europski projekt EV Charging from Lamp Posts Samobor prvi postavlja punjače za električna vozila na javnu rasvjetu Zvijezda sada nije pogodna za prometovanje i šetnju, no na pola smo puta i vrijeme je da sugrađane upoznamo s onime što će na kraju biti u Zvijezdi – kazao je gradonačelnik Damir Mandić Infografika svih radova u Zvijezdi Karlovačka će Zvijezda nakon radova imati potpuno novo lice NAJVAŽNIJA turistička nagrada u Hrvatskoj otišla je u Dubrovnik potvrdivši izvrsnost i atraktivnost, ali i napore u postizanju održivog turizma Dani hrvatskog turizma Dubrovnik je turistička destinacija godine – šampion turizma