Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
ŠIBENIK

Noć knjige održala se u 254 grada i mjesta diljem Hrvatske

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Bogat program Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” u sklopu manifestacije koja promiče knjigu i čitanje

Šibenik se i ove godine pridružio Noći knjige, najmasovnijoj nacionalnoj manifestaciji koja promiče knjigu i čitanje.

Ovogodišnja manifestacija, koja se održavala od 21. do 23. travnja 2023., temom “Sanjaju li roboti električne knjige?” propitkivala je fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga.

Izložbe, radionice

Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” u Šibeniku svojim će korisnicima tijekom Noći knjige 2023. darivati građu, sve u skladu s krilaticom “Um caruje, sve je puno znanja, knjižnica zato knjige ti poklanja”.

Nakon radionice micro:bita “text to speech” koja je održana u srijedu 19. travnja u audiovizualnom odjelu knjižnice, u petak 21. travnja bio je bogat i raznovrstan program.

Već u 8 sati, na prvom katu otvorila se izložba portreta generiranih umjetnom inteligencijom “Sanjaju li androidi književne likove”. Na knjižničnom dječjem odjelu u 9.30 sati održala se likovna radionica “Roboti”. U multimedijskoj dvorani u 11 sati upriličilo se druženje sa Slavkom Sobinom, glumcem i autorom serijala Šapice.

Otvorenje manifestacije bilo je u prizemlju Knjižnice u 18.30 sati, a u 18.45 proglašen je najčitatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik u 2022. godini. Izložba postera s ilustracijama iz knjige Luke Ivkovića “Novi strojevi, knjiga druga” otvorena je na prvom katu knjižnice dok se 15 minuta poslije predstavio roman “Nešto između” Eda Bartola. Proglašenje pobjednika KuŠina, nagradnog natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču, bio je posljednji kulturni događaj u knjižnici tog dana.

U subotu 22. travnja održana su dva događaja kojima se Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić” oprostila od ovogodišnje Noći knjige. Riječ je o radionici “Robot iz mašte” koja je otvorena na dječjem odjelu te natjecanju “Roboalkar” na audiovizualnom odjelu Knjižnice.

Noć knjige 2023. održala se u 254 grada i mjesta diljem Hrvatske, a u programu je sudjelovalo 155 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 330 različitih ustanova – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica.

Prava proslava

Knjiga i čitanje slavilo se u kafićima, mjesnim odborima, parkovima, na nasipima, plažama, pa i u tramvajima, vlakovima, brodovima te u zagrebačkoj zračnoj luci.

Noć knjige organizirali su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – inicijativa za knjigu i Hrvatska udruga školskih knjižničara. 

Veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u radnom posjetu Šibeniku Burić: Britanski kapital poželjan je način suradnje Radovi U Dubravi i Lozovcu sanacija asfalta ŠIBENIK Zasjao trg u središtu Rasline, uskoro će se urediti i dječje igralište