Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
ČAZMA

Noć knjige u knjižnici, sajam cvijeća na gradskom trgu

Foto: Čazma
Program koji je ove godine osmišljen u suradnji s Udrugom čazmanskih umjetnika - čARTer ima za cilj poticanje čitanja i korištenja usluga knjižnice

I ovoga vikenda u Čazmi su održana zanimljiva i posjećena događanja – u subotu je na gradskom trgu u organizaciji Turističke zajednice bio sajam cvijeća, a dan prije započela je Noć knjige, najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje, s više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske.

Umjetna inteligencija

Ovogodišnja manifestacija propitkuje fenomen umjetne inteligencije koja polako, ali sigurno unosi promjene u poimanje umjetničkog pa tako i književnog stvaralaštva.

Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma tradicionalno je organizirala Noć knjige u povodu Dana hrvatske knjige obilježenog u petak i Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji je bio dan poslije. Program koji su ove godine osmislili u suradnji s Udrugom čazmanskih umjetnika ‒ čARTer ima za cilj poticanje čitanja i korištenja usluga knjižnice, promišljanje aktualne problematike digitaliziranog i umreženog svijeta, kao i obogaćivanje kulturnog i društvenog razvoja grada.

Za petak je izv. prof. dr. sc. Davora Horvatića pripremio predavanje "Izazovi umjetne inteligencije – jesu li umjetnici prvi pali?". Naime, ChatGPT veliki je jezični model koji je treniran na golemom skupu podataka kako bi naučio razumijevati i generirati ljudski jezik. Generativna umjetna inteligencija (AI) temelji se na ideji da se računalni programi mogu naučiti generirati novi sadržaj, poput teksta, slika i zvuka, koji su slični onima koje bi stvorio čovjek. ChatGPT i druge generativne AI tehnologije imaju potencijal za mnoge primjene, uključujući pomoć u stvaranju novih umjetničkih djela, pisanju članaka, pomoći u dijagnostici bolesti i razvoju novih lijekova. Međutim, postoje i brojni izazovi i rizici koji se moraju uzeti u obzir, uključujući pitanja etike, sigurnosti i transparentnosti u korištenju ovih tehnologija. Na predavanju su posjetitelji mogli čuti koliki je to izazov i koliko su ti modeli promijenili ljudsku civilizaciju.

Umjetnost ne može pasti

"Umjetnost ne može pasti" – naziv je multimedijalnog predstavljanja Udruge čazmanskih umjetnika – čARTer održanog u sklopu događanja na kojem su, kako sami navode, "riječju, tijelom, slikom i videom" sudjelovali čazmanski umjetnici Matko Antolčić, Neda Culeta, Radovan Dožudić, Vlado Franjević, Saša Golubović, Slađan Lipovec, Franjo Matešin, Iva Mihekovec, Jadranka Piršljin, Rajka Poljak Franjević i Vedran Premuž.

Što se tiče sajma cvijeća, drugo je to izdanje manifestacije na kojoj je posjetitelje na gradskom trgu dočekala bogata ponuda sadnica, lončanica, trajnica, sukulenata, ukrasnog bilja, grmlja, drveća. 

ČAZMA Kulturni centar donosi i nova radna mjesta psi Daju 75 posto Grad sufinancira kastraciju pasa i mačaka ČAZMA Nenad Vuković i Robert Brajo, čazmanski maratonci uspješno stigli do cilja supermaratona 'Od Kaptola do Kaptola'