Izbornik
Naslovnica Gradovi
Sustav javne rasvjete vrijedan 2,3 milijuna eura

Nova rasvjeta štedjet će čak 70 posto električne energije

KOPRIVNICU inače zovu "hrvatski Kopenhagen" zbog svih zelenih i naprednih rješenja koja je uvela mnogo prije drugih gradova
Foto: Komunalac

Proteklog je tjedna u prostorijama gradske uprave u Koprivnici potpisan ugovor sa zajednicom ponuditelja Verso Altima i Elektro-Energetika iz Zagreba. Riječ je o tvrtkama koje će izvoditi radove na rekonstrukciji sustava javne rasvjete u gradu Koprivnici. Cjelokupna investicija, koja se sastoji od izvođenja radova, stručnog nadzora, koordinatora te izrade projektne dokumentacije, iznosi čak oko 2,3 milijuna eura s PDV-om.

Kako ističu u gradskoj upravi, financijska konstrukcija osigurana je sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 2,25 milijuna eura s PDV-om. Postavljanjem novog sustava javne rasvjete na području Koprivnice očekuju se uštede više od 70 posto utroška električne energije.

"Sustavom javne rasvjete nakon toga će upravljati nova mrežna komunikacija koja omogućava fleksibilno upravljanje s neograničenim brojem promjena svjetlosnog toka tijekom noći, kontrolu stanja i potrošnje svjetiljki putem web-aplikacije. Svi radovi na zamjeni svjetiljki koji će se odvijati paralelno u nekoliko kvartova, ugradnji nove mrežne komunikacije te novih ormara javne rasvjete bit će izvedeni do kraja ove godine", naglašavaju u koprivničkoj gradskoj upravi.

Koprivnicu, inače, zovu "hrvatski Kopenhagen" zbog svih zelenih i naprednih rješenja koja je uvela mnogo prije drugih gradova. Zbog toga su nedavno dobili prvu nagradu u kategoriji Eco city u Hrvatskoj. U Koprivnici oko 30 posto javne rasvjete čini visokoenergetski učinkovita LED rasvjeta, 60 posto čini učinkovita natrijeva rasvjeta zadnje generacije, a deset posto rasvjete je starijih generacija. Do kraja godine i to će se u cijelosti promijeniti još naprednijim i učinkovitijim rješenjima.

Još od 2019. godine u rezidencijalnom dijelu grada uspostavili su, prvi u Hrvatskoj, Living lab pametne rasvjete – testna polja na napredna i pametna rješenja u javnoj rasvjeti i pripadajućim sadržajima. Osim toga, očekuje se da će Koprivnica iz obnovljivih izbora energije, iz postrojenja kojima upravlja Grad, u ovoj godini proizvesti 400.000 kilovatsati električne energije.

SPECIFIČNOST Regionalnog centra je da su u njemu sadržaji kojih do sada nije bilo na području Osječko-baranjske županije, poput planetarija i zvjezdarnice Planetarij i zvjezdarnica u Josipovcu Punitovačkom Znanstveni centar Panonske Hrvatske okrenut je darovitim učenicima STEM područja NASTAVAK rekostrukcije prema mostu preko Gradne bit će iduće godine Dovršena četvrta faza Obnovljen rotor na raskrižju "Betonke" kod Petrola Prošle godine su naše tvrtke imale preko 50 milijuna eura dobiti što samo govori kako su Vinkovci najsnažniji grad u našoj županiji, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić VINKOVCI Gradsko vijeće odlučilo – od 1. siječnja ukida se prirez od 10 posto