Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveta Nedelja
Ukinuli i plaćanje poreza na korištenje javnih površina

Novom odlukom Grad smanjio porez na dohodak

Sveta Nedelja
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Gradsko vijeće Svete Nedelje, na prijedlog gradonačelnika Darija Zurovca, krajem studenoga prihvatilo je prijedloge odluka o novim poreznim rasterećenjima. Odlukom o visini poreznih stopa godišnjeg poreza na dohodak prihvaćen je tako prijedlog kojim je definirana niža porezna stopa za obračun godišnjeg poreza na dohodak u iznosu od 18 posto, a viša porezna stopa za obračun 28 posto.

Zakonom o porezu na dohodak predviđeno je i povećanje osnovnog osobnog odbitka i poreznih olakšica za sve zaposlene, pa će tako i po toj osnovi doći do smanjenja poreznog opterećenja zaposlenih građana od pet do 20 eura mjesečno, odnosno 60 do 240 eura godišnje, ali i više ako zaposlenik ima četiri i više uzdržavanih članova obitelji. Također, prihvaćanjem novih poreznih odluka ukinuto je i plaćanje poreza na korištenje javnih površina, koji su do sada plaćale pravne i fizičke osobe koje koriste javne površine za postavljanje objekata i naprava privremenog karaktera za obavljanje svoje poduzetničke djelatnosti.

Ovime Grad Sveta Nedelja nastavlja najveće porezno rasterećenje u RH koje provodi posljednjih pet godina. Podsjetimo, još 2018. Grad Sveta Nedelja u potpunosti je ukinuo prirez koji je iznosio 6 posto, a ukinut je i porez na potrošnju. Osim što je svojom pozitivnom politikom prema poduzetništvu privukao brojne investitore, postao je i grad za miran obiteljski život. Uz brojna ulaganja u djecu i mladež, stvara konzistentnu javnu infrastrukturu, a nedavno je i unaprijedio komunalni linijski javni gradski prijevoz. 

Među stipendistima našlo se 20 učenika i 49 studenata, a ugovore je potpisao i gradonačelnik Dario Zurovec Održano svečano potpisivanje ugovora Učenicima i studentima Grad dodijelio 69 stipendija Manifestacija Zimski cajti Sveta Nedelja "Zimski cajti" uz klizalište, veliki ledeni tobogan i brojne koncerte Priznanja za poseban doprinos dodijeljena su Branku Čerkezu, Ivanu Čačkoviću, Zlatku Ivančiću, Nevenku Čižmešiji, Ivanu Člekoviću, Krešimiru Turku, Dragi Francetiću, Mariju Švigiru, Stjepanu Klemenčiću i Damiru Mareniću Iz godine u godinu broj intervencija se povećava Vidim i iskustvo i mladost. To znači da naše vatrogastvo ima budućnost