Izbornik
Naslovnica Gradovi Duga Resa
Grad Duga Resa prvi u RH postavlja moderan sustav LED javne rasvjete

Novom rasvjetom planiraju uštedjeti za nova ulaganja

1/2
Foto: K. ŠTEDUL FABAC
Uštede u potrošnji struje i održavanju iznosit će oko 80 posto. Na razini desetak godina, procjena je u Gradu, uštedjet će za novu javnu rasvjetu

Grad Duga Resa prvi će u Hrvatskoj na razini grada upravljati novom LED rasvjetom, a u modernizaciju postojećeg sustava putem HBOR-a bit će uloženo 5 milijuna kuna europskih sredstava iz Fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija.

Ušteda od dva milijuna kuna

Razdoblje provedbe projekta je od lipnja do listopada ove godine, a ugovor o suradnji na projektu su potpisali gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar i Ivica Kujundžić-Lujan iz tvrtke Omega Software koja je hrvatski proizvođač LED rasvjete.

– Grad Dugu Resu nova javna rasvjeta neće ništa koštati, jer se sve radi iz ušteda. Sva sredstva koja smo do sada trošili na javnu 
rasvjetu bit će preusmjerena na trošak struje i postavljanje nove pametne i štedne rasvjete. Imat ćemo više rasvjetnih tijela, ostvarit će se ušteda u energiji, bolja osvijetljenost te manje ekološko svjetlosno zagađenje – kazao je gradonačelnik Tomislav Boljar te pojasnio da će se tijekom sljedećih deset godina, koliko će trajati partnerstvo na ovom projektu, samo na održavanju prema sadašnjim cijenama uštedjeti više od dva milijuna kuna. To će Gradu  omogućiti nova ulaganja u javnu rasvjetu.

Foto: K. ŠTEDUL FABAC

Uštede u potrošnji struje i održavanju iznosit će oko 80 posto. Na razini desetak godina, procjena je u Gradu, uštedjet će za novu javnu rasvjetu, a vijek trajanja nove rasvjete dulji je od deset godina. Po sadašnjem Planu oporavka, već se pojavljuju teme vezane za Smart City, a ovo je početak upravljanja i podloga za razvoj i nove projekte koje će Europa sufinancirati.

Grad Duga Resa jedan je od prvih gradova koji će imati upravljanje cjelokupnom javnom rasvjetom na razini grada što govori da su procjene pri projektiranju bile jako dobre. Modernizacijom sustava javne rasvjete ostvarit će se znatne uštede, prvenstveno u potrošnji električne energije, ali i u troškovima održavanja.

Zaštita okoliša

Također, sva ugrađena rasvjetna tijela, njih oko 1900, bit će povezana sustavom za nadzor i upravljanje rasvjetom ECO Luna i spremna su za nadogradnje u smjeru naprednog upravljanja gradom Smart City koji traži i EU. 

- Sustavom Eco Luna omogućene su dodatne uštede, ali i zaštita okoliša od svjetlosnog onečišćenja zbog smanjenja intenziteta svjetla tijekom noći do 50 posto čime su zadovoljene sve zakonske norme – kazao je Ivica Kujundžić-Lujan, direktor tvrtke Omega Software.