Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
U Dubrovniku će se u svibnju okupiti oko 150 sudionika iz cijeloga svijeta, s uglednim predavačima i voditeljima radionica

O digitalnim nomadima na konferenciji ‘’Work. Place. Culture.’’

1/3
Foto: DUBROVNIK
Cilj je daljnje učvršćivanje pozicije Dubrovnika kao Digital Nomad Friendly destinacije

Dubrovačka priča o digitalnim nomadima nastavlja se i konferencijom ‘’Work. Place. Culture.’’ koja će se od 5. do 7. svibnja 2022. 
održati u Dubrovniku. Organizirana je u suradnji Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada  Dubrovnika, projekta Saltwater 
Nomads i Total Croatia Newsa, uz podršku Udruge Digital Nomad Hrvatska i Dubrovačke Baštine. Riječ je o konferenciji koja će 
okupiti oko 150 sudionika iz cijeloga svijeta, s uglednim predavačima i voditeljima radionica, a usmjerena je prema profesionalcima koji rade na daljinu i donositeljima odluka, destinacijama, kompanijama i pružateljima usluga u ovom sektoru.

Pozitivni odjeci

Cilj je daljnje učvršćivanje pozicije Dubrovnika kao Digital Nomad Friendly destinacije te neposredni promotivni učinak za Dubrovnik i cijelu Hrvatsku kad  je riječ o privlačenju sve većeg broja digitalnih nomada koji traže nove destinacije za život i rad. Grad Dubrovnik i Turistička zajednica Grada Dubrovnika već dvije godine uspješno provode projekt usmjeren diversifikaciji turističke ponude koji je namijenjen digitalnim nomadima, odnosno profesionalcima koji rade na daljinu.

Suočeni s pandemijskim izazovima i stagniranjem turizma, grad u kojemu gospodarstvo počiva na ovoj gospodarskoj djelatnosti, usmjerio se na kreiranje novih ponuda pa tako i onih za brzorastuće tržište digitalnih nomada. Prvi kreirani događaj održao se u listopadu 2020. godine pod nazivom ‘’Dubrovnik za digitalne nomade’’ u okviru Europskog tjedna freelancera i bio je usmjeren na 
predstavljanje Dubrovnika kao cjelogodišnje destinacije za digitalne nomade, što je pomoglo budućem pozicioniranju grada 
u ovom modernom svjetskom  načinu poslovanja.

Tada je prvi put javnosti predstavljena udruga DNA Croatia (Digital Nomad Association Hrvatska) u svjetlu najavljenog uvođenja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj. Pozitivni odjeci konferencije bili su motiv iznimno uspješnog projekta – programa pod nazivom “The Dubrovnik digital nomad-in-residence”, u sklopu kojeg je Dubrovnik tijekom svibnja 2021. godine bio domaćin desetero digitalnih nomada iz različitih dijelova svijeta.

U nizu aktivnosti, radionica i izleta detaljno su istražili grad i okolicu, upoznali se s načinom života lokalnog stanovništva, kulturnim 
sadržajima i ostalom ponudom. Stečenim iskustvom pomogli su stvaranju boljeg ozračja za buduće nomade koji će za svoje mjesto rada odabrati Dubrovnik, ali i doprinijeti globalnoj promidžbi odredišta.

Kreiranje sadržaja

Od prošle se godine također aktivno radi i na animiranju dionika turističkog sektora na uključenje u projekte povezane s digitalnim nomadima – od privatnog smještaja do ugostiteljskih objekata i trgovina te prijevoza, čime se kreira registar ponude namijenjen upravo ovoj specifičnoj skupini posjetitelja.

Početkom travnja bit će promovirana nova web-stranica pod nazivom www.dubrovniklongstay.com te prateći sadržaji i materijali čime se Dubrovnik dokazuje kao predvodnik u kreiranju sadržaja za privlačenje i što kvalitetniji boravak osoba koje rade na daljinu. U TIC-u Pile TZ-a grada Dubrovnika planira se postaviti Digital Nomad Check point na kojemu bi digitalni nomadi putem registracije ostvarili mogućnost kupnje posebne Digital Nomad Card koja uključuje niz pogodnosti te sve informacije koje im mogu olakšati snalaženje i organizaciju duljeg boravka u  Dubrovniku.

Early bird ulaznice za svibanjsku konferenciju ‘’Work. Place. Culture.’’ mogu se rezervirati putem službene web-stranice: https://workplacecultureconference.com/ i dostupne su do 4. travnja.

Umjereni optimizam za nadolazeću sezonu

Na nedavno održanom Turističkom vijeću predsjednik TZ-a Grada Dubrovnika gradonačelnik Mato Franković izrazio je zadovoljstvo činjenicom  da se u rezervacijskim sustavima hotelijera i privatnih iznajmljivača ne bilježe otkazi. Priljev novih rezervacija u privatnom smještaju i agencijskim rezervacijama usporen je u odnosu na početak 2022. godine, no najave zračnog prometa su i dalje stabilne, što ulijeva umjereni optimizam za nadolazeću sezonu.

Prema objavljenom redu letenja dubrovačke Zračne luke za ovu godinu, Dubrovnik bi ovog ljeta trebao imati direktne letove prema više od 70 međunarodnih zračnih luka diljem Europe, ali i prema zračnim lukama New York i Dubai.