Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
dubrovnik

Obiteljima do 680 eura više: Željelimo povećati budžet građana

Porezna politika Vlade bila je u potpunosti usmjerena prema rasterećenju građana i gospodarstva, naročito prema povećanju primanja građana te i mi želimo s takvim stavom ići prema našim građanima - rekao je gradonačelnik Franković
Foto: DUBROVNIK
Grad Dubrovnik ukida prirez, koji sad iznosi 10%, i ne povećava stope poreza na dohodak iako bi po novom zakonu to mogao učiniti

Dobre vijesti za Dubrovčane! U skladu s najavama, od 1. siječnja 2024. Grad Dubrovnik ukinut će prirez koji sada iznosi 10 posto. Ovo porezno opterećenje u prošloj godini u gradsku blagajnu donijelo je 2,387.952,28 eura odnosno 17,992.026,46 kuna. Sada će taj novac ostajati na računima građana. Uz ukidanje prireza, Grad Dubrovnik neće povećavati stope poreza na dohodak.

Postojeće stope

Naime, novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predviđa da, ako to želi, Grad Dubrovnik može kompenzirati manjak prihoda od ukidanja prireza podižući stope poreza na dohodak na 23% i 34,50%.

No gradska uprava odlučila je zadržati postojeće stope koje iznose 20% i 30%, ovisno o tome jesu li primanja iznad ili ispod porezne osnovice od 47.780,28 eura dohotka godišnje, što je sada povećano na 50.400,00 eura.

Kao rezultat ovih promjena te promjena u nacionalnoj poreznoj politici, dubrovačke obitelji godišnje će raspolagati primanjima koja su u prosjeku veća od 615 do 680 eura.

Gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za novinare iznio je pojedinosti kako će s izmjene porezne politike na lokalnoj i nacionalnoj razini odraziti na povećanje primanja građana Dubrovnika.

– Porezna politika Vlade Republike Hrvatske u posljednjih nekoliko izmjena bila je u potpunosti usmjerena prema rasterećenju građana i gospodarstva, posebno prema povećanju primanja građana te i mi želimo s takvim stavom ići prema našim građanima – rekao je gradonačelnik Franković.

Napomenuo je kako su smatrali da je bitno ići u ukidanje poreza koji je nepravedan, a to je prirez, a isto tako su smatrali kako bi bilo nepravedno onda povećati porez na dohodak.

Veći kućni budžet

– Željeli smo povećati kućni budžet naših sugrađana – istaknuo je Franković i naveo konkretne primjere za koliko će se zaposlenim građanima koji žive u Dubrovniku povećati primanja zahvaljujući ovim poreznim rasterećenjima,

Tako će na računima građana s bruto plaćom od 1500 eura u prosjeku ostajati 265 eura više na godišnjoj razini, dok će građani s bruto plaćom od 2000 eura u prosjeku na godišnjoj razini raspolagati s 387 eura više. Dubrovačkoj obitelji s dvoje djece na računu će godišnje ostati 680 eura više, a obitelji s jednim djetetom 615 eura više.

Ovim odlukama Grad Dubrovnik svrstao se među gradove koji neće mijenjati poreznu politiku na štetu svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade Republike Hrvatske u potpunosti ići u korist zaposlenih građana i povećanju njihovih primanja. Manjak prihoda Grad će nadomjestiti većom gospodarskom aktivnosti na svom području, uštedama te drugim prihodima poput povlačenja sredstava iz nacionalnih i europskih fondova.

STAZA će povezivati benediktinski samostan sv. Jakova u Dubrovniku i crkvu sv. Jakova u Međugorju Dubrovnik primljen u Europsku federaciju puteva sv. Jakova Camino Dubrovnik – Međugorje u europskoj mreži RADOVI obuhvaćaju izgradnju nedostajućih dijelova mreže, kao i rekonstrukciju dijelova u gradskim naseljima u kojima su neadekvatni sadašnjim i budućim potrebama Izgradit će se i rekonstruirati više od devet km mreže vodoopskrbe i odvodnje Gradonačelnik u obilasku radova: Projekt Aglomeracije dobro napreduje PROGRAM osiguranja pomoćnika djeci s teškoćama u razvoju provodi se kontinuirano u vrtićima i osnovnim školama Cijena satnice među najvišima u državi Dubrovniku odobreno 253.912 eura za pomoćnike u nastavi