Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Nakon uklanjanja bolesnih stabala nastavljeno uređivanje parka

Obnova gradskog parka u baroknoj gradskoj jezgri Vinkovaca bit će gotova do srpnja

Foto: Branimir Bradarić
Park će zadržati stari izgled, ali će u njemu sve biti novo, urednije i ljepše, rekao je gradonačelnik Bosančić

Poslije niza pripremnih radnji, a onda i uklanjanja svih bolesnih i neprikladnih stabala, što je učinjeno prošle jeseni, koja su potom zamijenjena novima, gradske vlasti Vinkovaca započele su s provedbom radova na rekonstrukciji i obnovi vinkovačkog Gradskog parka. Riječ o parku koji se sa svojih 100 stabala nalazi u samome središtu barokne gradske jezgre Vinkovaca.

Za pripadnike sedme sile i građane Simpozij novinarstva dio je Sajma zdravlja

U skladu s konzervatorima

Tim povodom gradonačelnik Vinkovaca obišao je radove te rekao kako očekuje da će Gradski park zasjati novim sjajem.

– Očekujem kako će park, uz nove staze, obnovljeno drveće i travnjake, sustav navodnjavanja, novu komunalnu opremu, kao i obnovljeni spomenik Svetom Trojstvu, na kojemu su također nastavljeni radovi, biti puno ugodniji za boravak građanima. Park će zadržati onaj stari izgled, ali će u njemu sve biti novo, urednije i ljepše – rekao je Bosančić.

Dodao je kako će planirani radovi koštati oko tri milijuna kuna kao i da bi svi radovi trebali bi biti gotovi do srpnja ove godine. Radovi se izvode po idejnom rješenju krajobrazne arhitektice Ivanke Mlinarić iz Zagreba. Govoreći o do sada učinjenome, kazao je kako je poslije uklanjanja starih stabala posađeno 35 novih, 20 sadnica pitomog kestena, 2 lipe, 2 sadnice običnog javora te 11 sadnica ukrasnog javora koji će činiti drvored ispred zgrade Hrvatskih šuma, Župnog ureda i crkve sv. Euzebija i Poliona. Već su premješteni pojedini komunalni objekti iz parka, a trenutačni radovi uz rekonstrukciju staza obuhvaćaju i rekonstrukciju cjevovoda te obnovu fontane.

Od 12. do 14. travnja održava se Sajam zdravlja Okrugli stolovi, edukacije, promocije...

Gradski pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Dalibor Šandrk kazao je kako se trenutačno obavljaju radovi na zamjeni cjevovoda te da će ti radovi trajati još 15-ak dana. Potom će uslijediti saniranje i početak polaganja staza. Šandrk je najavio kako će opločnjaci biti u različitim bojama i usklađeni s konzervatorskim zahtjevima i idejnim rješenjem.

Prema riječima zamjenika pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Davora Mecanovića, vinkovački Gradski park nastao je u vrijeme općinskog načelnika Adolfa Albrechta 1868., tako da su na mjestu vojničkoga Paradier platza posađena stabla.

Posljednja obnova pred rat

U samom se središnjem dijelu, skoro od nastanka parka, nalazi spomenik Svetom Trojstvu, na kojem obnoviteljski radovi traju već dulje vrijeme, a trebali bi biti gotovi do polovice svibnja. Posljednja velika rekonstrukcija i obnova Gradskog parka u Vinkovcima rađena je pred Domovinski rat. Park je 1999. godine Skupština Vukovarsko-srijemske županije proglasila spomenikom parkovne arhitekture.

Nova investicija Pevec otvara centar u Vinkovcima, minimalna plaća zaposlenika 5000 kn