Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
U zaprešićkoj ulici bana Josipa Jelačića u tijeku je izgradnja uzdignute plohe

”Odgovornost i prometna kultura temelj su sigurnosti”

1/2
Foto: ICZ
Postavljen je signalni pješački semafor u Jelačićevoj, a plan je postaviti ga i u Ulici kardinala Stepinca ispred Pučkog učilišta

U Ulici bana Josipa Jelačića u Zaprešiću, u neposrednoj blizini  crkve sv. Ivana Krstitelja, u tijeku su radovi izgradnje uzdignute plohe. Unatoč postavljenoj svjetlosnoj signalizaciji koja ukazuje  na pješački prijelaz, lokacija se pokazala kao jedna od kritičnijih u gradu. Radove izvodi Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije, a financijska sredstva osigurana su Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa.

Švicarska iskustva

Gradnja uzdignutih ploha sada je već uhodana dobra praksa kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj te se pokazala kao jedan od efikasnijih načina smirivanja prometa, čime se daje prednost pješacima pred motornim vozilima. Grad Zaprešić, u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Županijskom upravom za ceste, stalno radi na podizanju razine sigurnosti u prometu kako pješaka tako i vozača, a naglasak je na zaštiti djece kao najugroženije skupine u prometu.

Tako je u posljednjih godinu dana uz škole i vrtiće ili u njihovoj neposrednoj blizini izgrađeno čak sedam uzdignutih ploha s pješačkim prijelazima. Županijska uprava za ceste financirala je plohu uz Područnu školu Jablanovec, a sredstvima iz gradskog proračuna postavljene su plohe u Ulici hrvatske mladeži uz DV Maslačak, u Nazorovoj kod OŠ Antuna Augustinčića, Mokričkoj između DV-a Vrtuljak i Doma zdravlja Sjever te dvije u Gajevoj kod OŠ Ljudevita Gaja.

Također, uzdignuta ploha izgrađena je i na raskrižju Mokričke i Gajeve, što je financirano sredstvima iz projekta “Take a break! – zakOČI”. Riječ je o projektu Udruge Roditelji u akciji – RODA, koji se, u suradnji sa švicarskom zakladom CareCross, bavi ponajprije problematikom sigurnosti djece u prometu, a kojeg je partner i Grad Zaprešić.

Cilj je, učeći iz švicarskih iskustava i najboljih praksi, izradom modela intervencije te implementacije sadržaja primjerenog uzrastu osposobiti djecu za sigurno sudjelovanje u prometu te općenito promicanje i podizanje prometne kulture. Također, Županijska uprava za ceste financirala je gradnju uzdignutih ploha s pješačkim prijelazima u Ulici bana Josipa Jelačića kod raskrižja s Nazorovom, na raskrižju Ulice Matije Skurjenija s Mihanovićevom ulicom te u Ulici Pavla Lončara uz Dom zdravlja.

U suradnji s gradskom upravom, a uzimajući u obzir analizu postojećeg stanja na terenu te stručnu procjenu prometnog rizika temeljenu na statistikama MUP-a, ove su lokacije identificirane kao kritične prometne dionice koje bilježe velik protok vozila i pješaka.

Osim toga, postavljen je signalni pješački semafor u Jelačićevoj, a plan je postaviti ga i u Ulici kardinala Stepinca ispred Pučkog 
otvorenog učilišta. U tijeku je i izrada elaborata na temelju kojeg se planira gradnja uzdignute plohe sa signalnim pješačkim semaforom i u Hruševcu Kupljenskom, i to na prijedlog Mjesnog odbora.

Plohe i uspornici

Grad zaprima brojne prijedloge građana o lokacijama na kojima smatraju da je potrebno postaviti plohe ili uspornike, no usvajanje 
i provedba svih prijedloga nisu u skladu s pravilima struke. Gradska uprava u suradnji s nadležnim tijelima, ali i građanima, nastavlja raditi na povećanju sigurnosti i rješavanju kritičnih točaka, no podsjeća da su temelj sigurnosti ljudi.

– Poradimo svi na odgovornom, savjesnom i kulturnom ponašanju u prometu te međusobnoj toleranciji i uvažavanju, kao pješaci, a posebno kao vozači – poručuju.