Izbornik
Naslovnica Gradovi
Romanu Leopoldu i Luki Šikiću priznanje zbog odvažnosti i požrtvovnosti

Odlikovani HGSS-ovci koji su spašavali američkog speleologa u Turskoj

MEĐUNARODNA AKCIJA Leopold i Šikić bili su dio tima koji je u složenoj akciji nakon pet dama s 1000 metara dubine izvukao iskusnog speleologa Marka Dickeya kojemu je pozlilo
Foto: Grad Samobor

Romanu Leopoldu i Luki Šikiću, članovima HGSS Stanice Samobor, koji su sudjelovali u akciji speleospašavanja u Turskoj gradonačelnica Petra Škrobot i zamjenik Petar Burić uručili su priznanja za izniman doprinos jer su u međunarodnoj akciji pokazali veliku odvažnost i požrtvovnost. Gradonačelnica je napomenula je kako je doprinos svih volontera HGSS-a nemjerljiv za Samobor. Zahvalila im je na ovoj, ali i na svim drugim akcijama koje su do sad proveli.

– Pokazali ste koliko je jak samoborski HGSS. U svim nepogodama koje su nas pogodile bili ste iznimno angažirani i hvala vam na tome - istakla je te dodala kako ovo nije kraj priznanjima. HGSS-ovcima će se dodijeliti i Plakete na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom proslave Dana grada, uz nagradu za životno djelo bivšem pročelniku HGSS Stanice Samobor, Vladimiru Novaku.

Podsjetimo, hrvatski državni modul za speleospašavanje koji se sastojao od 22 iskusna spašavatelja HGSS-a u srijedu, 6. rujna 2023. godine, u ranim jutarnjim satima, krenuo je u međunarodnu akciju speleospašavanja u Tursku. Na poziv turskih vlasti, naš tim odgovorio je s ciljem pružanja pomoći u spašavanju unesrećenog stranog speleologa iz jame Morca u južnoj Turskoj, gorje Taurus, na dubini od 1000 metara.

Unesrećeni strani speleolog iskusni je član speleološke i spašavateljske zajednice, kojem je za vrijeme međunarodne speleološke ekspedicije pozlilo. S obzirom na kompleksnost, morfologiju i dubinu jame, ova akcija speleospašavanja bila je iznimno zahtjevna. Spašavatelji HGSS-a, među kojima su bila i dva Samoborca, Roman Leopold i Luka Šikić, stigli su u Tursku u večernjim satima i pridružili se tamošnjim timovima kako bi zajedno uložili sve napore u spašavanju speleologa. Nakon pet dana, unesrećeni Mark Dickey izvučen je na površinu.

"Jesenski đir" nije bio natjecateljskog karaktera, odnosno bila je to lagana vožnja biciklom oko grada, uz smijeh i ugodno druženje, ali i razgledavanje okolice Održana prva jesenska biciklijada u Vinkovcima Jesenski đir okupio 300-tinjak biciklista iz grada i okolice U TIMU Obiteljskog centra su stručnjaci usmjereni na potrebe djece bez adekvatne roditeljske skrbi, djece s razvojnim poteškoćama, žrtve nasilja, udomiteljske i posvojiteljske obitelji i druge ranjive skupine Jačanjem najranjivijih u zajednici jača čitavo društvo U projekt "Zajedno za obitelj" uključeno čak 3100 korisnika Gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada Marin Kokorić ovih su dana obišli gradilište Radovi na prometnici u Poduzetničkoj zoni Turbina 3 Trasa prometnice je iskopana i ojačano slabo nosivo tlo