Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Projekt "Kutina - grad inkluzivnog obrazovanja"

Osiguran 31 pomoćnik u nastavi za učenike s teškoćama

Foto: Kutina
Taj će projekt koštati gotovo milijun i pol kuna, od čega je bespovratnim sredstvima 90 posto financirano iz Europskog socijalnog fonda

Grad Kutina je u sklopu projekta “Kutina – grad inkluzivnog obrazovanja” osigurao 31 pomoćnika u nastavi za 31 učenika s teškoćama u nastavi. Cilj projekta je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u njima primjerene programe odgoja i obrazovanja u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim  ustanovama u cilju ostvarivanja njihove uspješnije socijalizacije te podizanja razine njihovih obrazovnih postignuća i emocionalnog funkcioniranja, ističu u gradskoj upravi.

Za pet škola

Projekt “Kutina – grad inkluzivnog obrazovanja” financiran je u okviru natječaja Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih 
komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim 
ustanovama, faza IV. u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. kojeg je korisnik Grad Kutina, a 
projektni partneri su osnovnoškolske odgojno-obrazovne ustanove i Razvojna agencija Mrav.

Ukupan iznos odobrenih sredstava za ovaj projekt je 1,404.355,80 kuna od čega je bespovratnim sredstvima financirano 90 posto, ukupno 1,263.920,22  kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Uz obavezno sufinanciranje na projektu u visini od 10 posto, Grad Kutina je donio Odluku o dodatnom financiranju plaća kako bi se povećale plaće pomoćnicima u nastavi za razdoblje 1. siječnja do 30. kolovoza. Ovim sredstvima osigurava se rad ukupno 31 pomoćnika u nastavi za 31 učenika u što je uključeno svih pet osnovnoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova na području Grada Kutine.

U Osnovnoj školi Zvonimira Franka osigurano je 6 pomoćnika u nastavi za 6 učenika, u Osnovnoj školi Vladimira Vidrića osigurano je 5 pomoćnika u  nastavi za 5 učenika, u Osnovnoj školi Mate Lovraka osigurano je 6 pomoćnika u nastavi za 6 učenika, u Osnovnoj školi Stjepana Kefelje osigurano je 9 pomoćnika u nastavi za 9 učenika i u Osnovnoj školi Banova Jaruga osigurano je 5 pomoćnika u nastavi za 5 učenika.

Ravnopravno s drugima

Kako ističu iz gradske uprave,  pomoćnik u nastavi je osoba koja pruža neposrednu potporu učenicima koji imaju veće teškoće  koje ih sprečavaju u samostalnom  funkcioniranju te trebaju stalnu ili povremenu potporu pomoćnika u nastavi.

”Pomoćnici u nastavi takvim učenicima pružaju pomoć tijekom odgojno-obrazovnoga procesa u zadacima koji zahtijevaju 
komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost učenika, u kretanju, pri uzimanju hrane i pića, u obavljanju higijenskih potreba, u svakodnevnim nastavnim,  izvannastavnim i izvanučioničkim aktivnostima, a sve prema izrađenome programu rada prema utvrđenim funkcionalnim sposobnostima i potrebama svakoga pojedinog učenika te prema uputama stručnoga tima.  Dodjeljivanjem pomoćnika u nastavi, učenicima s teškoćama u razvoju se omogućilo i njihovo sudjelovanje u odgojno-obrazovnome  procesu na ravnopravnoj osnovi s drugim učenicima i time se spriječila njihova diskriminacija na osnovi invaliditeta”, napominju provoditelji projekta.