Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Radovi na projekt vrijednom više od 228 milijuna kuna su u punom jeku

Osijek gradi najsuvremeniji pročistač otpadnih voda

Foto: Osijek
Do sada je ugrađeno 1400 tona armaturnog čelika i više od 7500 m3 betona, a u tijeku su i zemljani radovi

U Osijeku su u punom jeku radovi na izgradnji postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka. Rok završetka predviđen je za veljaču 2024. Postrojenje će biti u Nemetinu i u njemu će se pročišćivati otpadne vode grada Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde.

Ekograd

– Rekao bih da ovdje niče pravi mali grad, s obzirom na to da će se sagraditi čak 28 objekata. Kada ovo postrojenje za dvije godine bude dovršeno, bit će to najsloženiji i najsuvremeniji sustav za pročišćivanje otpadnih voda u Hrvatskoj. Govorimo o osjetljivom području dunavskog sliva, čime ćemo zaštititi našu Dravu. Grad Osijek dobio je nagradu za Ekograd 2021., nastavit ćemo u tom smjeru i dalje raditi, a ovako velik kompleks i zahvat ide tomu u prilog – rekao je pri obilasku radova osječki gradonačelnik Ivan Radić te je zahvalio Ministarstvu, Republici Hrvatskoj i Hrvatskim vodama.

Trenutačno se obavljaju betonski i armirački radovi na dva najveća objekta postrojenja, Sekundarnom taložniku i Biološkom bazenu, koji kapacitetom od 34.000 m3 prelaze dnevnu potrošnju vode Grada Osijeka. Do sada je ugrađeno 1400 tona armaturnog čelika i više od 7500 m3 betona. U tijeku je i izvođenje zemljanih radova te onih na izgradnji trajne vanjske ograde oko područja postrojenja.

Paralelno teče i završni proces projektiranja glavnih i izvedbenih projekata postrojenja.

Podsjetimo, izgradnja Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda grada Osijeka jedan je od šest ugovora u okviru EU projekta 
“Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Grada Osijeka”, kolokvijalno nazvanog Projekt Osijek. Izgradnja je potrebna za 
smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva.

Postrojenje će imati treći stupanj pročišćivanja komunalne otpadne vode, što znači da će se voda nakon mehaničkog pročišćivanja dodatno pročišćivati i biološki pa će se, primjerice,  dodatno smanjiti količina fosfora i dušika koja se u otpadnim vodama vraća u Dravu. Riječ je o iznimno zahtjevnoj investiciji i u građevinskom i u tehnološkom smislu.

Korist za 135.000 stanovnika

Projekt je vrijedan više od 228 milijuna kuna, od čega EU sufinancira 73 posto iznosa, dok je 10 posto financirano iz državnog 
proračuna te 10 posto sredstvima Hrvatskih voda. Preostalih sedam  posto osiguravaju Grad Osijek i Općina Čepin.

– Impresioniran sam obilaskom ovog gradilišta, koje je zasigurno najveće u Slavoniji. Čestitam osječkom Vodovodu i  Hrvatskim vodama na ovom projektu kojim će biti zadovoljene nacionalne direktive, kao i direktive EU. No ono što je još važnije jest to da će korist od ovog projekta imati gotovo 135.000 stanovnika grada Osijeka i osječkog prstena, odnosno Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde – kazao je dožupan Mato Lukić.