Izbornik
Naslovnica Gradovi
Svih pet škola u programu Read Your Way To Better English

Osnovci uče engleski čitajući knjige iz knjižnice u Oxfordu

DIGITALIZIRANI NASLOVI Više od 700 lektirnih naslova đacima je dostupno putem interneta pa ih mogu čitati na mobitelu, laptopu i tabletu
Foto: Grad Samobor

Ovu školsku godinu, od listopada 2023., svih pet osnovnih škola grada Samobora zajedno s profesorima engleskog jezika i 290 učenika sudjeluje u projektu Read Your Way To Better English!, koji podrazumijeva nov i suvremen pristup učenju engleskog jezika.

Čitanje je jedna od četiri osnovne jezične djelatnosti, a visoka razina čitateljske pismenosti preduvjet je za uspješno ovladavanje obrazovnim sadržajem. Ovaj projekt potiče paralelni razvoj čitateljskih i jezičnih vještina. Istraživanja pokazuju da su čitanje i slušanje jedan od najboljih načina učenja jezika, a u knjižnici Sveučilišta Oxford učenici biraju između mnogo naslova i žanrova koje mogu čitati ili slušati.

Svi su naslovi digitalizirani što učenicima omogućuje čitanje na mobitelu, tabletu ili računalu – medijima koji su danas mladima najbliži. Na ovaj način učenicima približavamo književna djela i potičemo čitanje izvan škole i izvan obveznih lektirnih djela.

Učenici i profesori engleskog jezika grada Samobora u nastavi engleskog jezika imat će priliku koristiti digitalnu knjižnicu Oxford Reading Club s više od 700 lektira prilagođenih njihovu stupnju znanja i tako na dlanu imati dostupno bogatstvo Oxfordova književnog opusa. Svim profesorima i učenicima koji budu sudjelovali u projektu omogućen je pristup interaktivnim radionicama na kojima učenici imaju priliku na kreativan način pokazati interpretaciju pročitanoga.

Osim znatnog utjecaja projekta na povećanje navike čitanja osnovnoškolaca i srednjoškolaca, učenici će unaprijediti jezično-komunikacijske vještine te usvojiti mnogo različitog interkurikularnog sadržaja različitih predmetnih područja (geografija, medicina, kultura i umjetnost itd.). Projekt će potaknuti dodatan rad s darovitim učenicima kojima će omogućiti mnogo njima prilagođenih materijala i radionica.

Profesori uključeni u projekt na razini cijele države međusobno će surađivati, dijeliti znanja i ideje te će se umrežiti na nacionalnoj razini i steći nova znanja koja će prenositi u projektnom radu i napredovati u struci.

BUDUĆI Centar za agrume mjesto je udruživanja, ali i fokusiranog upravljanja proizvodnjom agruma. Između ostalog, među predviđenim aktivnostima Centra je i sadnja pokusnih nasada Sezona berbe mandarina Vučković: Kvaliteta mandarina je izvanredna, a urod izvrstan DVD Mačkovec Našički Markovac Našički Svečana lenta za 100. rođendan DVD-a ŽUPANIJA godinama iz svog proračuna izdvaja znatna sredstva za infrastrukturu, a pomaže i klubovima i udrugama OBŽ je iduće godine Europska regija sporta Županija s 396.500 eura pomaže ulaganja u sportske objekte i terene