Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Projekt ‘Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka’

Otvoren i besplatni S.O.S telefon

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Besplatni telefon još je jedan benefit putem kojeg  se šalje jaka poruka svim ženama koje doživljavaju nasilje u obitelji. Itekako je važno da znaju da se imaju gdje javiti, potražiti pomoć, dobiti savjet, informacije, zaštitu i skrb – ističe Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kroz projekt ‘Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka’ održano je upoznavanje s otvaranjem besplatnog S.O.S telefona 0800 200 033.

Događaj je organizirala udruga Iris iz Bjelovara, uz podršku Grada Bjelovara i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu.

Osposobljeni volonteri

Utorkom od 9 do 13 sati i četvrtkom od 16 do 20 sati na navedeni će se broj javljati volonterke koje su u sklopu Projekta osposobljene za dežuranje na liniji pomoći, odnosno za krizne i druge intervencije u telefonskim razgovorima sa ženama žrtvama rodno uvjetovanog nasilja.

Naučile su kako i kada ih potaknuti na razgovor, poštovati njihovu šutnju, postavljati pitanja, usmjeravati razgovor, reflektirati 
i sažimati ono što su čule, provjeravati jesu li dobro razumjele. Sve s ciljem da se kod žrtve nasilja povrati povjerenje da joj se može pomoći, jer poziv na besplatni broj prvi je kontakt nakon kojeg slijedi pravna, psihološka pomoć ili pružanje smještaja.

Podsjetimo, projekt je financirala EU iz Europskog socijalnog fonda, iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. i natječaja Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I., u iznosu od 1,496.675,55 kuna. Stopa financiranja za korisnika, Grad Bjelovar, iznosi 100 posto od čega je 85 posto osigurano sredstvima EU, a 15 posto iz državnog proračuna.

– Zbog odličnog vodstva i upravljanja Sigurna kuća je postala prava institucija koja ženama i njihovoj djeci omogućava potrebnu skrb i pomoć. Ovim europskim projektom taj segment će biti dodatno osnažen. Besplatni telefon još je jedan benefit putem kojeg  se šalje jaka poruka svim ženama koje doživljavaju nasilje u obitelji. Itekako je važno da znaju da se imaju gdje javiti, potražiti pomoć, dobiti savjet, informacije, zaštitu i skrb – rekao je Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Provedba kroz 24 mjeseca

Tijekom 24 mjeseca, koliko će trajati provedba ovog projekta, bit će uspostavljen Program S.O.S., besplatno telefonsko savjetovanje žrtvama obiteljskog nasilja, koji će provoditi sve četiri partnerske udruge – Iris, Hera, Delfin i S.O.S. Predviđeno je da kroz radionice za korisnice skloništa, psihosocijalne tretmane počinitelja nasilja, programe pravne i psihosocijalne podrške u Savjetovalištu za žrtve nasilja i Program S.O.S. telefonske linije bude obuhvaćeno 180 korisnica i korisnika.

Istim je povodom Socijalna zadruga Pružimo ruke u suradnji s Kotar teatrom i Udrugom Iris organizirala izvedbu scenskog programa "Čitanje NJE" s popratnim predavanjem "Zašto ne ode(š)?". Bio je izložen i crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim, potresnim SMS porukama naziva "Sram te i stid bilo".