Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Radovi na 5,5 milijuna kuna vrijednom projektu završili za 120 dana

Otvoren novosagrađeni most preko potoka Kutinice

Foto: Kutina
– Prostor mosta je ujedno i mali trg koji se otvara zahvaljujući lepezasto postavljenim stupovima ograde, a zamišljen je kao svjetlosna struktura te se nadam da će biti sretan most i da će građani uživati u njemu – opisala je izvedbu mosta njegova autorica Ines Mravunec Sužnjević

U Kutini je svečano otvoren novi most preko potoka Kutinice vrijedan 5,5 milijuna kuna, koji povezuje glavni kutinski trg s istočnim 
dijelom grada. Gradnja mosta u potpunosti je financirana iz kutinskog gradskog proračuna. Most je uz gradonačelnika Zlatka Babića i autoricu idejnog rješenja Ines Mravunec Sužnjević otvorio sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Župan Celjak spomenuo je da se novi most odlično uklopio u gradsku prometnu infrastrukturu, a time ujedno otvara i potok 
Kutinicu prema središtu grada.

Novo značenje Trga

– S Gradom Kutinom njegujemo dobru suradnju te se nadamo da ćemo i dalje nastaviti u tom smjeru. U toj suradnji uređujemo županijske ceste, uredili smo dječje igralište u sklopu Tehničke škole Kutina, a nadamo se da će uskoro započeti radovi i na adaptaciji Doma zdravlja u Kutini – rekao je župan konkretiziravši kako je na području Kutine, Janja Lipe i Gojla modernizirano i sanirano 4000 metara cesta u suradnji Grada i ŽUC-a.

– Stanovnici Kutine mogu biti zadovoljni novim urbanim objektom. On je ujedno poboljšao i izgled i prometnu infrastrukturu u užem centru grada Kutine – rekao je prilikom otvorenja gradonačelnik Zlatko Babić.

– Ovaj most daje novo značenje našem Trgu i prostoru oko njega – dodao je gradonačelnik izrazivši zadovoljstvo što je projekt ostvaren u planiranom roku.

Autorica idejnog rješenja kutinska je arhitektica Ines Mravunec Sužnjević. I ona je zadovoljna što je od idejne zamisli došlo do realizacije projekta.

– Cijeli je proces bio zanimljiv i izazovan, a nastao je na temelju raznih inspiracija i potekao je iz moslavačke flore. Prostor mosta 
je ujedno i mali trg koji se otvara zahvaljujući lepezasto postavljenim stupovima ograde, a zamišljen je kao svjetlosna struktura te se nadam da će biti sretan most i da će građani uživati u njemu – opisala je izvedbu mosta njegova autorica.

Most je dugačak 43 metra, od toga je konstrukcija 18 metara, a pristupne ceste 25 metara. Površina mosta s pristupnim cestovnim rampama podijeljena je na kolničku površinu širine šest metara, te pješačku i biciklističku površinu širine četiri metra. Ukupna širina mosta s rampama je deset metara.

Nastupao zbor

Objekt je sagradila zajednica ponuditelja, tvrtke Geotehnika d.o.o. i MAR d.o.o., a radovi su trajali samo 120 dana od uvođenja u posao. Most je uklopljen u postojeće prometnice (Dalmatinska i Školska ulica) te s novim  i postojećim pješačkim i biciklističkim stazama čini jedinstvenu oblikovnu i funkcionalnu cjelinu.

Na samom otvorenju mosta  nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Kutine Robert Krpes, zamjenica gradonačelnica 
Ivana Grdić, kutinski župnik prečasni Vladimir Hren koji ga je blagoslovio te drugi uzvanici. Svečano otvorenje mosta obogatio 
je svojim nastupom zbor udruge umirovljenika grada Kutine “Za vašu dušu”.