Izbornik
Naslovnica Gradovi
Projekt biciklističko-pješačke staze uz potok Lužnicu vrijedan 1,2 milijuna eura

Otvoreno novih gotovo šest kilometara staze koja povezuje Pušću i Zaprešić

ŠIRINA staze od tri metra omogućava dvosmjerni promet biciklista i pješaka
Foto: Zaprešić

Projekt biciklističko-pješačke staze uz potok Lužnicu čiji je nositelj Općina Pušća, a partner Grad Zaprešić, priveden je kraju. Staza povezuje Pušću s gradom Zaprešićem, što pridonosi povezivanju biciklističkih infrastruktura u smislenu cjelinu na razini urbane aglomeracije Zagreb, razvoju i unaprjeđenju prometnih sustava prihvatljivih za okoliš te objedinjuje održivost, dostupnost i socijalnu uključenost podizanjem razine kvalitete prometnih usluga i usklađivanjem prometnih potreba, kažu u Gradu. Dionica duga oko 5,8 kilometara proteže se uz potok Lužnicu, a širina od tri metra omogućava dvosmjerni promet biciklista i pješaka. Staza je integrirana u postojeću biciklističko-pješačku stazu na području Zaprešića, izgrađenu kroz projekt Forest ride. Projekt je, ističu u Gradu, usklađen sa Strategijom prometnog razvoja RH 2017.–2030., odnosno mjerama povećanja intermodalnosti u putničkom prometu i razvoja intermodalnih putničkih čvorišta te smanjenja negativnih ekoloških utjecaja prometa. Gradnja staze, dodaju, doprinosi ostvarenju tih mjera potičući upotrebu javnog prijevoza i bicikla kao prijevoznog sredstva u dnevnim migracijama.

– Nama kao partnerima u ovom projektu važna je i činjenica da staza vodi od autobusnog okretišta ZET-a u Ulici Zelengaj i u nastavku se spaja na postojeću biciklističko-pješačku stazu do željezničke stanice Novi dvori HŽ, iz čega je vidljivo da je projekt integriran s predviđenim prometnim sustavima i prometnom infrastrukturom navedenog područja te doprinosi cilju povećanja broja putnika u javnom gradskom prijevozu – rekao je na završnoj konferenciji projekta zamjenik gradonačelnika Zaprešića Alan Labus, istaknuvši važnost ove staze i u rekreacijske svrhe, budući da je sama staza i dio ukupne biciklističke rute zaprešićkog područja. Sveukupna cikloturističke ruta obuhvaća rutu Marija Gorica – Brdovec – Pušća, rutu Kupljenovo – Luka – Dubravica – Marija Gorica – Pušća te treću rutu koja se nadovezuje na Forest ride. Projekt je financiran sredstvima iz EU fondova, a vrijedan je oko 1,2 milijuna eura.

SUFINANCIRAJU se troškovi prijevoza za 800 studenata s područja županije koji redovito studiraju Studenti će i dogodine besplatno putovati vlakom unutar Hrvatske Studenti vlakom na faks, jednodnevne izlete, liječniku, na ljetovanje i slično UGOVORE u vrijednosti od 12.005 € potpisala su 23 vrhunska sportaša s područja županije Potpore za 2023. godinu iznose 18.705 €, a dodijeljeno je 39 ugovora Sisačko-moslavačka županija nastavlja s potporama u sportu PREDSTAVLJENA je web aplikacije koja građanima daje podatke o tome isplati li se ili ne postavljanje solarnih panela Mapa solarnog potencijala u Vinkovcima Web aplikacija za izračun snage solarne elektrane na krovovima kuća