Izbornik
Naslovnica Gradovi
Osam novih grupa, odnosno 97 mjesta u vrtićima

Ove godine nije bilo liste čekanja za dubrovačke vrtiće

Prizemlje Gospodarskog centra u Solitudu, površine 690 četvornih metara, prenamijenit će se za potrebe pet jasličkih skupina ukupnog kapaciteta do 58 djece
1/3
Foto: DUBROVNIK
Ukupne investicije Grada Dubrovnika u predškolske ustanove ove gradske administracije u posljednjih šest godina premašile su iznos od 30 milijuna eura. Pri kraju je uređenje dva nova prostora s 97 mjesta

Grad Dubrovnik kontinuirano radi na osiguranju dodatnih prostornih kapaciteta u dječjim vrtićima, doznajemo u gradskoj upravi. Pri kraju je uređenje dva nova prostora koja će zajedno imati osam novih grupa, odnosno 97 novih mjesta.

Jaslice čeka 8 mališana
Riječ je o prostoru Studentskog centra u DOC-u, površine 230 četvornih metara, gdje će se smjestiti tri vrtićke grupe, odnosno 39 djece sukladno državnom pedagoškom standardu. Radovi obuhvaćaju građevinsko-obrtničke radove na novoj unutarnjoj organizaciji prostora. Trenutačno se radi izvedba nove betonske podloge i stropa, a uskoro slijedi izvedba novih pregrada i izrada hidrantske mreže. Procjenjuje se da će radovi u potpunosti biti završeni u studenom, kada će vrtić i biti opremljen. Ugovorena vrijednost ove investicije u infrastrukturu predškolskog odgoja i obrazovanja iznosi 173.113,68 eura s PDV-om.

Uz ovaj prostor u DOC-u, u ovoj pedagoškoj godini bit će spreman i vrtićki prostor u dijelu prizemlja Gospodarskog centra u Solitudu, površine 690 četvornih metara, koji će se prenamijeniti za potrebe pet jasličkih skupina ukupnog kapaciteta do 58 djece. Radovi na njegovoj adaptaciji također su u tijeku, a u okviru ugovora o zakupu, osim samog prostora s namjenom dječjeg vrtića, ugovoreno je i 12 mjesta za parkiranje te vanjski prostor površine 55 četvornih metara s namjenom uređenja dječjeg igrališta.

Ove godine, nakon upisa, nije bilo liste čekanja za vrtiće, dok mjesto u jaslicama čeka osmero mališana u Dječjem vrtiću Mokošica i njih 34 na području ustanove Dječji vrtići Dubrovnik. Uređenjem ovih prostora sva djeca s liste čekanja bit će upisana te će ostati još upisnih mjesta za novo upisno razdoblje koje slijedi u listopadu.

Kako ističu u gradskoj upravi, nastavak je ovo kontinuiranog ulaganja u dječje vrtiće koje provodi Grad Dubrovnik. Ukupne investicije ove gradske uprave u predškolske ustanove u posljednjih šest godina prešle su iznos od 30 milijuna eura. Otvoreno je 15 novih vrtićkih skupina s 280 novih mjesta. Kada tom broju pridodamo nove objekte u DOC-u i u Solitudu, taj se broj penje na 23 nove skupine s 370 mjesta.

Sagrađena su dva nova vrtića – novi objekt vrtića Palčica, investicija vrijedna 11,4 milijuna kuna, i vrtić Mala kuća u Mokošici, adaptacija zgrade vrijedna 3,5 milijuna kuna. Uz to je proširen i dječji vrtić u Zatonu, čime su osigurani uvjeti za smještaj tri odgojno obrazovne grupe. Ujedno su energetski obnovljeni vrtići Izviđač i Ciciban, gdje se trenutačno izvodi uređenje dvorišta.

Novi vrtić za 100 djece
No, time ne završavaju planirane investicije, s obzirom na to da je na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja prijavljen projekt novog vrtića grada Dubrovnika u prostorima Biskupskog dvora, koji će pohađati 100 djece.

Ujedno je ishođena građevinska dozvola za novi vrtić Pčelica u Mokošici za čiju su realizaciju kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti Gradu Dubrovniku odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 1,624.527,17 milijuna eura.

U pripremi je i dokumentacija za građevinsku dozvolu vrtića Komolac, za što su osigurana bespovratna sredstva u iznosu od 1,997.212,82 milijuna eura.

Osim samih smještajnih kapaciteta i poboljšanja materijalnih uvjeta za vrtiće, u prethodnom su razdoblju osnovane dvije javne ustanove predškolskog odgoja i postignuti pedagoški standardi po pitanju brojnosti djece u skupinama te je donesen novi kolektivni ugovor za zaposlenike gradskih vrtića koji osigurava veće plaće i bolje uvjete rada.

Proveden je EU projekt "Grad za djecu" koji je dubrovačkim vrtićima osigurao 14 milijuna kuna za unapređenje rada i programa te novu opremu, a nakon završetka projekta Grad vlastitim sredstvima financira poslijepodnevni rad i rad subotom u vrtićima s ciljem usklađivanja radnog vremena vrtića sa stvarnim potrebama roditelja.

Povećane su i subvencije za 124 djece u privatnim vrtićima za dodatnih 26,56 eura po svakom djetetu. Ujedno su u dubrovačkim vrtićima angažirana 43 pomoćnika u nastavi, što se u potpunosti i financira iz proračuna Grada Dubrovnika.

PRIJEDLOZI izneseni na Skupštini usvojeni su većinom glasova, a prisegnula je i nova vijećnica U nepuna tri mjeseca u Hrvatskoj je usmrćeno 14 tisuća životinja Počinje promet živih svinja, za štete od nevremena 3,2 milijuna eura OVAJ USPJEH još je jedna potvrda o razvijenom ribolovu u Međimurskoj županiji Prijam za Saru Strbad, Marijanu Mutak i Sanju Oreški Tri članice reprezentacije vratile se sa zlatom sa Svjetskog prvenstva U SVETIŠTU Gospe Voćinske u Voćinu položen je kamen temeljac za centar Biskup blagoslovio kamen temeljac U Voćinu se gradi Pastoralno-duhovni centar