Izbornik
Naslovnica Gradovi
Program mjera za zdravstvenu skrb

Pedijatru 13.300 eura poticaja i 500 eura za stan

Mjere su usmjerene na zapošljavanje doktora medicine specijalista pedijatrije na neodređeno vrijeme
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL/Ilustracija

Mnoge sredine suočene su s nedostatkom liječnika i velikim problemima u organiziranju primarne zdravstvene zaštite na svojem području. Prema dosadašnjim primjerima, u gradovima najviše nedostaje pedijatara i ginekologa, pa se sve više gradskih uprava odlučuje uzeti stvari u svoje ruke. Učinit će to i Koprivnica koja će na idućoj sjednici Gradskog vijeća, vjerojatno već početkom rujna, donijeti odluku o programu mjera kojom se osigurava specijalistička zdravstvena zaštita na gradskom području. Spomenuti program već je upućen u javno savjetovanje te će nakon svih primjedbi i prijedloga konačna verzija biti poslana na izglasavanje u gradski parlament.

Koprivnica je, naime, suočena s manjkom specijalista pedijatrije zaposlenih na neodređeno, puno radno vrijeme u specijalističkim ordinacijama za zdravstvenu zaštitu predškolske djece u Koprivnici.

– Zbog nedostatka specijalista pedijatrije narušeno je osiguranje kontinuiteta i dostupnosti specijalističke zdravstvene zaštite predškolske djece na području Koprivnice te prijeti problem nemogućnosti njezina daljnjeg osiguravanja, ističu u Gradskoj upravi u Koprivnici.

Mjere su, dakle, usmjerene na zapošljavanje doktora medicine specijalista pedijatrije na neodređeno, puno radno vrijeme u sastavu županijskog Doma zdravlja te njihovo zadržavanje u radnom odnosu.

Grad će pedijatrima osigurati poticajnu naknada u neto iznosu od po 13.272,28 eura, odnosno 100.000 kuna godišnje za svakog doktora medicine specijalista, za svaku kalendarsku godinu počevši od ove pa nadalje. Osim toga, financirat će im i troškove najma stana. Specijalist pedijatrije zaposlen na neodređeno, puno radno vrijeme, tako, ima pravo na financiranje troškova najamnine do 500 eura (oko 3800 kuna) mjesečno uz uvjet da nemaju vlastitu nekretninu u Koprivnici. Natječaje za zapošljavanje provodi Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, tumače u koprivničkoj Gradskoj upravi. Sjednica Gradskog vijeća, dakle, trebala bi biti u rujnu, a odluka, nakon što se donese, vrijedit će već od ove godine. 

Situacija je najozbiljnija bila u blizini naselja Medsave i Grdanjci, gdje se uz pomoć vatrogasaca, volontera te mehanizacije i djelatnika Komunalca i Odvodnje Samobor krenulo u postavljanje zečjih nasipa Na terenu je bilo više od 50 vatrogasaca Zahvaljujući brzoj reakciji, Samobor je uspješno obranjen od poplava Pripremni radovi već su počeli, a ovih dana kreće rekonstrukcija i adaptacija Virovitičko-podravska županija Rekonstrukcija rodilišta da bi majke i djeca imali bolje uvjete Osijek ozelenjivanje urbanih površina Zbog klimatskih promjena ide sadnja 1700 stabala, na kupalište Kopiku njih 200