Izbornik
Naslovnica Gradovi
Zaštitni znak Vinkovaca

Po 58. put zasvirat će tambure i predstaviti bogatstvo folklora

Tema ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni je "Dva sjaja dukata" koju s glumcima šokačkog izričaja priprema redatelj i autor scenarija Marko Sabljaković
1/2
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
O interesu za Vinkovačke jeseni govori i to da je postala stvar prestiža pokazati se na Jesenima kao i da grad tijekom deset dana manifestacije posjeti više od 100.000 ljudi

Vinkovačke jeseni iz godine u godinu privlače sve veći broj posjetitelja iz Hrvatske i iz inozemstva. Usto ova tradicijska manifestacija, koja je na neki način postala i zaštitni znak Vinkovaca, svake godine ima sve bogatiji i raznovrsniji program u kojem svatko može pronaći nešto za sebe i svoj ukus. O interesu za Vinkovačke jeseni govori i to da je postala stvar prestiža pokazati se na Jesenima kao i da grad tijekom deset dana manifestacije, koja je najveća folklorna manifestacija u ovom dijelu Europe, posjeti više od 100.000 ljudi.

Dva sjaja dukata
Tako će biti i ove godine s obzirom na to da je izrađen detaljan program 58. Vinkovačkih jeseni koje započinju 8. rujna i traju sve do 17. rujna. Inače, tema ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni je "Dva sjaja dukata" koju s glumcima šokačkog izričaja priprema redatelj i autor scenarija Marko Sabljaković.

– Za manje od mjesec dana ulicama našega grada ponovno će zasjati dukati, po 58. put ponosno ćemo zapjevati najdraže pjesme, zasvirati tamburice i svijetu predstaviti neprocjenjivo bogatstvo folklorne baštine cijele naše zemlje. Vinkovačke jeseni svoje će goste još jednom prigrliti na poseban slavonski način, s dušom i iz srca, pozivajući ih da uživo prate najpoznatije hrvatske kulturno-tradicijske priredbe, ali i da uživaju u brojnim popratnim sadržajima u sklopu najveće folklorne manifestacije u ovom dijelu Europe – rekao je gradonačelnik Vinkovaca i predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić predstavljajući program Jeseni.

Program ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni započinje 8. rujna tradicionalnim Folklornim večerima, Županijskom smotrom folklora koja će se održavati šest dana. Na toj smotri sa svojim nošnjama, plesovima i pjesmama predstavit će se 40-ak KUD-ova. Dukat će mnogima biti lajtmotiv ovogodišnjeg nastupa. Prema najavi, Folklorne večeri će otvoriti župan Vukovarsko-srijemske županije u društvu domaćina, gradonačelnika Vinkovaca i njegova zamjenika. Prethodi otvaranje tarabi malih obrta Slavonskoga sokaka gdje će i ove godine biti ponuda rukotvorina, šeširdžija, kožušara, proizvođača domaćih proizvoda, restorana i neizostavnog čobanca koji svaku večer priprema drugo lovačko društvo s besplatnim porcijama za građane. Prema najavama organizatora, prvog vikenda predstavit će običaje i gastronomsku ponudu Slovenija u Slavoniji. Uvod u svaku večer su tamburaši na Sokaku koji pozdravljaju pjesmom goste grada na Bosutu okupljene na Trgu Vinkovačkih jeseni. Kako stoji u programu, ondje će se izmjenjivati tamburaški sastavi Sanjalice, Slavonski sokak i Begeš. Osmišljen je i Bircuz koji će, kako se najavljuje, evocirati nekadašnja okupljališta naših starih uz razgovor, pjesmu, mezu, ali i čašicu. Tu je i Vinski šor koji je okupljalište ljubitelja božanske kapljice koji će imati prigodu kušati domaće sorte vina.

Za svakog po nešto
Organizatori su i za ovu godinu pripremili niz koncerata koji će u večernjim satima zabavljati posjetitelje. Seriju koncerata otvorit će prvog dana, i to od 22 sata, Doris Dragović, a koncerte će održati još TS Đeram, Domenika, koja će zabavljati i goste Dječjih vinkovačkih jeseni, Matija Cvek, TS Vranac, TS Fijaker i TS Sinovi ravnice. Nakon otvorenja u petak 15. rujna nastupa Stjepan Jeršek Štef, u subotu Šima Jovanovac, a završni koncert u nedjelju, 17. rujna, imat će Jole. Organizatori navode da su nastojali zadovoljiti sve ukuse, ali i da su ipak primat dali tamburaškoj glazbi.

Završnog vikenda središnja pozornica pretvara se u mjesto Državne smotre izvornog hrvatskog folklora praćene revijom Etno frizura svijeta, tajlandskim folklorom i drugim sadržajima. Bit će tu i maraton lađa, izložba oldtimera…

Male Dječje vinkovačke jeseni održavaju se prvoga vikenda kada će biti upriličen i mimohod dječjih folklornih skupina. Očekuje se sudjelovanje oko 2500 mališana koji će u svome mimohodu prikazati budućnost manifestacije.

Svečani nedjeljni mimohod, koji se održava 17. rujna, vrhunac je Vinkovačkih jeseni. Na toj manifestaciji očekuje se sudjelovanje folkloraša iz cijele Hrvatske i inozemstva.

Svečano obilježen Dan pobjede "Nepokolebljiv duh branitelja izborio je našu slobodu" Šibenik javni prijevoz šibenik Renesansa javnog prometa u Šibeniku, putnika je sve više Samobor novo igralište Krenula gradnja najmodernijeg parka u samoborskom južnom naselju